Een gevangenis in Yangon
NOS Nieuws

Alle politieke gevangenen in Myanmar snel vrij

De regering van Myanmar zal zo snel mogelijk alle overgebleven politieke gevangenen vrijlaten. De speciale adviseur van de regering, Aung San Suu Kyi, heeft dat laten weten na de eerste zitting van de nieuwe regering van Myanmar.

Op dit moment zijn er nog zo'n honderd politieke gevangenen, die door het vroegere militaire bewind van het vroegere Birma in de cel waren gezet. De regering kon nog niet zeggen wanneer ze allemaal vrij zullen zijn.

Ingewikkeld

Een woordvoerder van de regering zei in de Myanmar Times dat de vrijlating een langdurig en complex juridisch proces kan worden.

Om vrijgelaten te worden, moeten de gevangenen volgens de wet gratie krijgen van de president. Daarbij zou de nationale veiligheidsraad (NDSC) de vrijlating kunnen hinderen. In de NDSC hebben de militairen de meerderheid.

Het militaire bewind ruimde het veld nadat de NLD van Suu Kyi in november de verkiezingen had gewonnen. Eind januari werden de eerste politieke gevangenen vrijgelaten.

Eerste officiële daad

De verklaring van Aung San Suu Kyi is haar eerste officiële daad als speciale adviseur van de regering.

Hoewel ze als leider van haar partij, de NLD, de verkiezingen won, kan ze volgens de grondwet geen president worden omdat haar twee zoons een Brits paspoort hebben.

Htin Kyaw is in naam president van Myanmar, maar de NLD beschouwt Suu Kyi als de leider van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl