NOS Nieuws

Suu Kyi heeft absolute meerderheid in parlement

De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft de absolute meerderheid in het parlement van Myanmar behaald. De partij heeft volgens de kiescommissie zeker 329 zetels gekregen.

De NLD heeft in beide kamers de absolute meerderheid en daarom kan de partij de nieuwe regering vormen.

Zondag waren er voor het eerst in 25 jaar relatief vrije verkiezingen in Myanmar. Een dag later erkende de regerende USDP-partij al zijn nederlaag. "We hebben verloren", zei de partijvoorzitter Htay Oo. De partij accepteert de uitslag volgens hem zonder voorbehoud.

Hoewel de NLD een meerderheid heeft, kan de partij van Suu Kyi het niet om de militairen heen. Het leger houdt een stevige invloed. In de grondwet is bepaald dat een kwart van de parlementszetels wordt bezet door het leger. Ook hebben ze de zeggenschap over drie belangrijke ministeries.

De nieuwe president wordt een loopjongen van Suu Kyi

Correspondent Michel Maas

Suu Kyi gaat daarom nu praten met de militaire top. "Om te regeren en hervormingen door te voeren zal ze moeten samenwerken met het leger", zegt correspondent Michel Maas.

Suu Kyi heeft gezegd ze de nieuwe regering als president zelf wil gaan leiden, maar omdat haar zoons een buitenlands paspoort hebben, kan ze geen president worden. "De grondwet verbiedt dat", zegt Maas. "Die is zo geschreven dat vrijwel iedereen het kan worden, behalve Suu Kyi."

Ze kan de nieuwe president wel aanwijzen. Maas: "Ze heeft in interviews gezegd dat het niet zo veel uitmaakt wie het wordt, omdat zij bepaalt wat er gebeurt. De president wordt dan ook een loopjongen van Suu Kyi", zegt Maas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl