Suu Kyi spreekt haar aanhang toe op verkiezingsdag
NOS Nieuws

Gesprek Suu Kyi en militiare top Myanmar

In Myanmar komt er een gesprek tussen Aung San Suu Kyi en de militaire top van het land. De partij van Suu Kyi heeft de verkiezingen in Myanmar van afgelopen zondag waarschijnlijk met overmacht gewonnen.

De huidige minister van Informatie zegt dat het gesprek tussen de machthebbers en Suu Kyi zal plaatsvinden zodra de kiescommissie haar werk heeft gedaan.

De kiescommissie heeft al een deel van de uitslagen bekendgemaakt. Suu Kyi heeft de zetel in haar kiesdistrict in Yangon veiliggesteld.

Respecteren

Suu Kyi heeft brieven gestuurd naar de president, parlementsvoorzitter en legerleider van het land om de vorming van een nieuwe regering te bespreken. In de media heeft ze gezegd dat zij nu "alle beslissingen in het land zal nemen", omdat zij de leider is van de winnende partij. "De president zal iemand zijn die wij kiezen en die voldoet aan de voorwaarden van de grondwet."

De huidige president moet volgens haar "begrijpen dat hij geen zeggenschap meer heeft", en hij zal moeten handelen overeenkomstig de "plaats van zijn partij".

De militairen hebben het via de grondwet Suu Kyi onmogelijk gemaakt president te worden. De minister van Informatie heeft nog eens herhaald dat de militairen de officiële uitslag van de verkiezingen zullen respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl