President Xi Jinping
NOS Nieuws

Partijleden China krijgen bijles in marxisme

De Chinese communistische partij wil het belang van het marxisme nog eens goed onder de aandacht brengen bij de leden. De campagne moet slecht gedrag uitroeien en de waarden van het marxisme benadrukken.

Sinds het aantreden van president Xi, drie jaar geleden, zijn verschillende groepen in de Chinese samenleving al onderworpen aan zo'n campagne, zegt correspondent Marieke de Vries. "Een halfjaar na zijn aantreden riep hij partijleden op de marxistische grondbeginselen te bestuderen om de situatie van het land beter te begrijpen."

Daarna waren journalisten aan de beurt. Die moesten in 2014 opeens een examen in de marxistische leer doen om hun perskaart te behouden. De Vries: "Eind februari haalde Xi de teugels bij de staatsmedia nog strakker aan, toen hij langsging bij alle grote mediabedrijven. Die moeten trouw zijn aan de partij, zei Xi." De president kreeg applaus van alle journalisten.

Ook de universiteiten kregen een 'ideologische schoonmaak'. Lesboeken werden gecontroleerd op 'foute' westerse ideeën en kritische leraren moesten weg.

De nieuwe campagne gaat een jaar duren en moet ervoor zorgen dat de goede waarden op alle niveaus worden ingeprent, zegt het staatspersbureau Xinhua. Xi heeft zwaar ingezet op het terugdringen van corruptie. "Verschillende partijleden hebben steekpenningen aangenomen en hoge functionarissen worden genoemd in de Panama Papers", zegt De Vries. Het sterkste middel om dit aan te pakken zijn de communistische waarden, vindt Xi.

De president waarschuwt dat hij partijleden die op misdragingen worden betrapt, zal laten onderzoeken en dat hij ze zal dwingen hun fouten te corrigeren. "Na zo'n onderzoek worden al je titels en functies ontnomen en is de kans groot dat je uiteindelijk voor de rechter komt", zegt De Vries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl