Chinese universiteiten houden 'westerse schoonmaak'

Veel Chinezen noemen het een 'ideologische schoonmaak': op dit moment worden lesboeken op hun universiteiten gecontroleerd op 'foute' westerse ideeën. Te cynische of kritische leraren worden ontslagen. De overheid wil geen negatieve uitingen over de Communistische Partij meer.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken pleit voor het "strikt vasthouden aan de communistische idealen van ons land, juist in het onderwijs". Forse uitspraken, zeker voor studenten aan de liberale universiteit in Peking. Correspondent Marieke de Vries nam een kijkje:

Marieke bezoekt Universiteit van Peking

Volgens De Vries is het vooral een symbool-maatregel. "Om de meest liberale docenten een waarschuwing te geven. In de praktijk zal er geen strenge controle zijn. Hoewel er wél al liberale professoren op non-actief zijn gezet. In principe kan dat dus wel, deze maatregel maakt dat mogelijk."

Waardesysteem

Studenten aan de universiteit maken zich zorgen over de veranderingen. "Onze studententijd is de tijd waarin we ons waardesysteem vormen", vertelt Shujian. "Dus is het noodzakelijk dat we contact hebben met de vooruitstrevende westerse cultuur." De studenten zijn vooral bang dat studies als geschiedenis, antropologie en economie eronder leiden.

Terecht, zegt de Amerikaanse China-deskundige Jeremiah Jenne. Volgens hem zijn de huidige leiders nog net zo paranoia over buitenlandse invloeden als hun voorgangers. "Zij hebben het idee dat ze aangevallen worden door ideologische initiatieven en dat de westerse waarden doelbewust worden opgelegd."

RUG naar China

De Rijksuniversiteit Groningen maakte vorige week juist bekend toekomst te zien in het Chinese onderwijs. In de stad Yantai zal een vestiging van de Nederlandse universiteit gestart worden. Het plan is dat duizenden Chinese studenten hier vanaf volgend jaar studies als economie, wiskunde en planologie volgen.

Ze maken zich geen zorgen om de uitspraken van de Chinese minister. Elmer Sterken, rector van de universiteit, gaat het project juist vol vertrouwen aan. "Het feit dat wij Groningse diploma's uitreiken, betekent dat wij gaan over de inhoud." Hij verwacht niet dat China zich daarmee gaat bemoeien: "We weten zeker dat we daar hetzelfde lesprogramma kunnen geven als in Groningen."

Deel artikel: