Een gedenkplek op vliegveld Zaventem
NOS Nieuws

Bijna 600 Belgische bedrijven vragen uitkering aan na aanslagen

Bijna 600 bedrijven hebben na de aanslagen in Brussel een uitkering aangevraagd voor hun personeel, omdat er geen werk voor ze was.

Het RVA, vergelijkbaar met het UWV in Nederland, heeft van 598 bedrijven een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gekregen. Het is nog niet duidelijk hoeveel verzoeken er ingewilligd zullen worden, maar het RVA heeft al wel gezegd dat de aanslagen kunnen worden erkend als overmacht.

De uitkering hoeft niet alleen te gelden voor de dag van de aanslag zelf, maar ook voor de dagen daarna als het bedrijf dan ook nog stil heeft gelegen. De meeste aanvragen komen van schoonmaakbedrijven, de bouwsector en horeca.

Zaventem

Veel van de bedrijven zijn gevestigd op vliegveld Zaventem. Dat ging zondag pas weer open, ruim anderhalve week na de aanslagen. Maar volgens de woordvoerder kunnen ook hotels en andere horeca-gelegenheden aanspraak maken op een uitkering, bijvoorbeeld omdat ze minder toeristen ontvingen.

In november ging Brussel een paar dagen 'op slot', omdat er een verhoogd dreigingsniveau was. Veel cafés en restaurants bleven gesloten. Er deden toen 1066 bedrijven een aanvraag voor een uitkering voor hun personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl