Jongerenimam Elforkani tijdens een ander interview vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Gesprek politie met imam levert geen nieuwe inzichten op

De politie in Amsterdam heeft een gesprek gehad met jongerenimam Yassin Elforkani, naar aanleiding van zijn uitspraken afgelopen weekend. In een interview met Het Parool zei hij dat er binnen anderhalf jaar een aanslag zal plaatsvinden in Amsterdam, als er niets gebeurt. Dat gesprek heeft de politie geen nieuwe informatie opgeleverd, zegt een woordvoerder.

De politie ging er niet van uit dat Elforkani meer wist dan de autoriteiten, maar wilde hem voor de zekerheid toch ondervragen. "We willen graag weten wat voor informatie hij heeft en hoe het komt dat hij daaruit afleidt dat er binnen anderhalf jaar iets ernstigs te gebeuren staat", zei een woordvoerder.

'Haatzaaierij'

De 33-jarige imam zei in het interview dat de terroristische netwerken klaarstaan. Volgens hem zijn tientallen moslimjongeren in Amsterdam zo geradicaliseerd dat niets hen meer lijkt tegen te houden. "Veel mensen in de wijken weten ervan, maar kiezen ervoor om hun mond te houden en deze jongeren te beschermen."

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland bestempelde zijn uitspraken als haatzaaierij. "Elforkani moet de informatie waarover hij concreet lijkt te beschikken zo snel mogelijk melden aan de autoriteiten en niet aan de krant."

Elforkani zei vanavond in De Wereld Draait Door dat hij kan begrijpen dat mensen zijn geschrokken van zijn opmerkingen. Maar die zijn gemaakt uit pure bezorgdheid, zei hij, omdat hij in zijn werk af en toe extremistische geluiden hoort. "Ik zeg altijd tegen mensen die ook zulke dingen horen, dat ze naar de politie moeten stappen met verdenkingen. Dat doe ik zelf ook regelmatig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl