Yassin Elforkani
NOS Nieuws

Jongerenimam: Amsterdam is ook doelwit

Als de terroristische netwerken in Amsterdam niet snel worden opgerold, is de stad over maximaal anderhalf jaar aan de beurt voor een aanslag. Dat voorspelt de jongerenimam Yassin Elforkani in een interview in Het Parool.

Volgens Elforkani (33) zijn tientallen moslimjongeren in Amsterdam zo geradicaliseerd dat niets hen meer lijkt tegen te houden. "De terroristische netwerken staan klaar." Hij zegt dat Nederland één tot anderhalf jaar achterloopt op België als het gaat om radicalisering.

"Ik ben van het maatschappelijk debat en de hervormingen. Dat blijf ik, maar het is nu zo heftig dat we het daar op korte termijn niet van moeten hebben. Het is gewoon hard ingrijpen nu", zegt hij in de krant. Elforkani, die volgens Het Parool bekendstaat om zijn gematigde opvattingen, was woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

Angst zaaien

Hij verwerpt de theorieën van sociologen dat de jongens radicaliseren omdat ze uit slechte wijken en gebroken gezinnen komen. "Die jongens zijn zo overtuigd van hun eigen theologische waarheid, dat ze bereid zijn daarvoor te vechten. Die smoesjes van sociaaleconomische achterstanden kunnen we beter vergeten."

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) is niet blij met de uitspraken van Elforkani. Tegen het ANP zegt voorzitter Bouyafa van de raad dat Elforkani suggestieve verhalen vertelt en angst zaait. "Elforkani moet de informatie waarover hij concreet lijkt te beschikken zo snel mogelijk melden aan de autoriteiten en niet aan de krant."

Het ministerie van Justitie zegt nog niet te weten of er mensen bij het ministerie met dit verhaal aan de slag zijn gegaan. "Als men geluiden uit de samenleving hoort waarvan men denkt dat men er iets mee moet dan gaan we ermee aan de slag. Het is aan de lokale gemeenten om met zo iemand in gesprek te gaan. Als het serieuze signalen zijn dan hoort het ministerie dat vanzelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl