Vorig jaar oefende de Amerikaanse luchtmacht in Nederland
NOS Nieuws

VS stuurt gevechtsvliegtuigen voor afschrikking en oefening

De Amerikaanse luchtmacht stuurt F-15-gevechtsvliegtuigen en 350 manschappen naar IJsland en Nederland. De Amerikanen gaan vanuit IJsland patrouillemissies van de NAVO in Europa ondersteunen. In Nederland doen de piloten mee aan een internationale trainingsmissie.

Naar Nederland komen morgen of overmorgen zes F-15's en twee reservetoestellen. De piloten gaan eerst 'familiariseren'. Dat betekent dat ze eerst een paar dagen de tijd krijgen om te wennen aan het Nederlandse luchtruim, voor de trainingsmissie begint.

De Amerikanen willen met de inzet laten zien dat ze toegewijd zijn aan een "vrij en veilig" Europa en dat ze "verdere Russische agressie" willen ontmoedigen. De inzet is onderdeel van Operation Atlantic Resolve die de Amerikanen in 2014 begonnen nadat Rusland de Krim had geannexeerd. In maart van dat jaar vielen Russische troepen het Oekraïense schiereiland binnen.

In februari werd al aangekondigd dat er zes Amerikaanse gevechtsvliegtuigen naar Finland zouden worden gestuurd.

Geen leger

De Amerikaanse strijdkrachten hadden een luchtmachtbasis in IJsland, maar die werd in 2006 ontmanteld. IJsland heeft zelf geen leger. Sinds 2008 is de NAVO verantwoordelijk voor de beveiliging van het luchtruim.

Dat Nederland wordt gebruikt voor trainingsdoeleinden is niet voor het eerst. Vorig jaar was er nog een oefening van Amerikaanse F-15-toestellen met Nederlandse F-16's. En van 11 tot en met 22 april is Nederland gastheer van de internationale oefening Frisian Flag. Bijna 70 (jacht)vliegtuigen doen vanaf de vliegbasis Leeuwarden mee aan gevechtstrainingen in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl