Een Amerikaanse F-15 op vliegbasis Leeuwarden
NOS Nieuws

Amerikaanse F-15's oefenen in Friesland

In Leeuwarden is vanochtend een oefening begonnen van Amerikaanse F-15-gevechtsvliegtuigen. Komende maand trainen zij samen met Nederlandse F-16's.

De Amerikanen kunnen volgens de Amerikaanse generaal-majoor Eric Vollmecke nog veel leren van de Nederlandse luchtmacht. Omdat Nederland een kleinere luchtmacht heeft, is het hier efficiënter geregeld dan in de VS. Daar hopen Vollmecke en zijn mannen wat van op te steken.

Oekraïne

Er staan twaalf F-15's in Leeuwarden. Vier daarvan zijn vanochtend met een oefening begonnen. Waarvoor de straaljagers precies oefenen willen de hoge militairen niet zeggen. De leiding van de vliegbasis wil niet bevestigen dat het te maken heeft met de spanningen met Rusland en het conflict in Oekraïne.

  • Joris van de Kerkhof / NOS
    Een F-15 stijgt op
  • Joris van de Kerkhof / NOS
    De crew kijkt toe
  • Joris van de Kerkhof / NOS
    Generaal-majoor Vollmecke in een hangar
  • Joris van de Kerkhof / NOS
    De Amerikaanse straaljagers in Friesland

Als de F-15's met veel lawaai het Friese luchtruim gekozen hebben staat luitenant-kolonel Butcher, een F-15 piloot, op de startbaan. Hij is onder de indruk van de kracht die zijn vliegtuigen uitstralen. "Daar moet iedereen van onder de indruk zijn", zegt Butcher. "Ook de Russische president Poetin."

Jaarlijkse training

De Amerikanen oefenen deze week alleen met Nederland. Volgende week maandag begint de jaarlijkse training Frysian Flag. Dan sluit een aantal Europese landen zich bij de oefening aan.

Na afloop van Frysian Flag blijven de Amerikanen nog een week in Nederland met hun vliegtuigen. Daarna gaan ze door naar Bulgarije, voor een andere oefening.

Amerikaanse F15 op vliegbasis leeuwarden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl