Vincent Vermeij in actie voor De Graafschap
NOS Voetbal

Plots gaat het 'oerend hard' met Vincent Vermeij

"Oehoe oehoerend hard kwamen zie doar aangescheurd!" De eerste regel van de grootste hit van de Achterhoekse band Normaal was ook bij Vincent Vermeij bekend voordat hij naar De Graafschap kwam. "Dat nummer kende ik wel. De band verder niet."

Inmiddels is Vermeij, die in Doetinchem aan zijn derde seizoen bezig is, wel duidelijk gemaakt wie de beroemde supporter Bennie Jolink en consorten zijn. En de Achterhoekers kennen Vermeij. Vanavond speelt hij de degradatiekraker tegen Cambuur.

Wanneer de lange, blonde spits na de training vrijdagmiddag voor zijn lunch naar het stadion loopt, komt een groepje jonge supporters zijn richting uit gelopen: "Mogen we met je op de foto?," is de vraag die een van de jongens stelt. "Hoeveel ga je er morgen maken? Vier of vijf?". De lange, blonde spits kan alleen lachen, een antwoord komt er niet.

Vermeij: zes keer trefzeker in eredivisie

Ontwikkeling

Als het met iemand 'oerend hard' gaat momenteel, dan is het Vermeij wel. De geboren Blaricummer maakte deze week zijn (basis)debuut in Jong Oranje, maakte de winnende treffer tegen Jong Servië (0-1) en zag de optie in zijn contract gelicht worden, zodat de spits nog minimaal een jaar in dienst is van de Superboeren.

Dat was niet vanzelfsprekend: "Ik ben er uiteraard heel blij mee. Tuurlijk knijp je hem als je op de bank zit aan het begin van het seizoen of ze de optie wel zouden lichten."

De eerste maanden van dit seizoen moest Vermeij het doen met invalbeurten, maar inmiddels is hij een vaste waarde bij De Graafschap. Hij verscheen inmiddels al vijftien keer aan de aftrap en scoorde zes keer. Met zijn treffers is hij een belangrijk onderdeel van de wederopstanding van De Graafschap na de winterstop.

Vincent Vermeij viert de derde overwinning van De Graafschap in dit eredivisieseizoen, 3-1 tegen ADO Den Haag.

Ajax

De loopbaan van Vermeij is opmerkelijk. In het voorjaar van 2012 speelde hij met de amateurs van HSV De Zuidvogels een oefenduel tegen de amateurs van Ajax. De Zuidvogels won met 5-1, Vermeij scoorde drie keer.

De Amsterdamse amateurs wilden hem inlijven, maar kwamen terug op hun besluit toen bleek dat Vermeij pas zeventien was. Op De Toekomst was nog wel plek voor hem, bij de A2 van het 'echte' Ajax.

Twee jaar later maakte hij zeventien keer zijn opwachting in de beloftencompetitie voor Jong Ajax en scoorde daarin twee keer. "Ik was voor mijn gevoel niet goed genoeg voor Ajax. Bij De Graafschap kon ik veel meer 'minuten maken'. Het is ook niet erg, want Ajax 1 is nogal wat. Zeker als je van de amateurs komt".

Rust

Trainer en clubicoon Jan Vreman zag wel wat in de fysiek sterke centrumspits en haalde Vermeij in januari 2014 naar Doetinchem. Vermeij scoorde in het vorige seizoen achttien keer in de Jupiler League en besliste de finale van de play-offs met de winnende treffer bij Volendam (0-1). Zo belandde De Graafschap in de eredivisie.

Vincent Vermeij (l) en Caner Cavlan (inmiddels sc Heerenveen) na de promotie naar de eredivisie

Eenmaal op het hoogste niveau belandde Vermeij op de bank. "Ik snapte niet waarom Vreman die keuze maakte. Je moet er mee om leren gaan, want anders gaat de situatie nooit veranderen. Dat is helemaal goed gekomen."

De rustige jongen, zoals Vermeij zichzelf noemt, lijkt goed te gedijen onder de rust in Doetinchem. "Tuurlijk is het spannender om in een grote stad te wonen. Maar als profvoetballer moet je ook veel rust pakken. Dan is dit ook wel fijn."

Cambuur

Vanavond zal, ongetwijfeld onder het toeziend oog van Bennie Jolink, blijken of Vincent Vermeij 'oerend hard' blijft gaan. Mocht De Graafschap Cambuur verslaan, dan slaat het een gat van vier punten met de hekkensluiter. Bij verlies zakt de ploeg af naar de laatste plaats.

En dus wordt naar Vermeij gekeken, als zaterdagavond wordt afgetrapt op De Vijverberg voor de degradatiekraker tegen Cambuur Leeuwarden. "Het wordt wel weer eens tijd voor een doelpunt, ja," vindt de spits zelf ook. Na de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC (3-0) kon hij moeilijk blij zijn: "Dat heb ik altijd al gehad als ik niet scoor".

De Graafschap-spelers Vincent Vermeij (l) en Hidde Jurjus waren de uitblinkers tegen Jong Servië

Afronding

De laatste doelpunten van Vermeij in de eredivisie waren op 21 februari in de wedstrijd tegen Vitesse (2-2), waarin hij zelfs tweemaal doel trof. "Ik was in de wedstrijden daarna ongelukkig in de afronding. Ik ben ook bezig mijn lichaam beter te gebruiken, zodat de tegenstander moeilijker aan de bal kan komen. Het één keer raken en het kaatsen zijn andere dingen die nog beter moeten."

Toch is de degradatiekraker nog niet beslissend, denkt Vermeij. "Zeker niet, de andere wedstrijden zijn nog net zo belangrijk. Ik denk dat er heel weinig ploegen zijn die het prettig vinden om hier te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl