Ontgoocheling bij Bart Straalman van De Graafschap
NOS Voetbal

Het 'tweesporenbeleid' van De Graafschap en Cambuur

De strijd om de landstitel is spannend, maar ook de vraag welke ploeg rechtstreeks degradeert wordt prangend. Hekkensluiter SC Cambuur staat een punt achter op De Graafschap. Zaterdag treffen beide ploegen elkaar in Doetinchem.

Dat één van beide clubs degradeert is al zo goed als zeker. En met de nacompetitie in het vooruitzicht zouden het ook beide ploegen kunnen zijn. Dus is het spitsroeden lopen als het om beleid gaat, want de inkomsten worden een divisie lager gedecimeerd.

De Graafschap en Cambuur laten zich niet gek maken

Peter Hofstede, technisch manager van De Graafschap: "De druk is er wel. We willen heel graag in de eredivisie blijven. Als je ons stadion ziet, zeker als het vol zit, zie je dat de mensen het enorm naar hun zin hebben. Dat willen we behouden."

Dat willen ze in Leeuwarden ook. "Maar het realisme viert hier hoogtij", zegt algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur. "We weten dat we binnen onze mogelijkheden niet structureel in de eredivisie kunnen spelen."

Een miljoen

Clubs die degraderen verliezen ongeveer een miljoen euro aan tv-gelden. Daarom voeren beide clubs een 'tweesporenbeleid'. Er wordt een begroting gemaakt op eredivisieniveau, maar ook een voor in de Jupiler League.

"Het is dubbel werk, maar het is zoals het is", aldus Hofstede. De Graaf: "Wij moeten wel. We zijn in heel veel dingen eredivisiewaardig, maar op het gebied van faciliteiten absoluut niet."

Jack Byrne baalt na nederlaag van Cambuur

Ook wat betreft het versterken en verversen van de selectie is het lastig werken. Er worden lijstjes gemaakt met nieuwe spelers voor in de eredivisie, maar er moet ook rekening worden gehouden met het Jupiler League-scenario.

'Speler gaat akkoord of niet...'

Spelers met een doorlopend contract voelen degradatie direct in hun portemonnee. "Dat houdt in dat ik veel salaris in moet leveren", zegt Cambuur-aanvoerder Sjoerd Overgoor. "Maar dat is ook logisch, want in de eerste divisie worden andere salarissen betaald dan in de eredivisie."

Volgens De Graaf worden daarover vooraf duidelijke afspraken gemaakt met alle spelers. "En dan is het aan de speler om daarmee akkoord te gaan of niet. De spelers die we nu hebben, zijn daar in principe allemaal mee akkoord gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl