Speciale eenheden van de DSI tijdens hun training
NOS Nieuws

Korpschef na gesprek: helemaal geen crisis interventieteams

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie ontkent dat er een crisissfeer is bij de Dienst Speciale Interventies (DSI), de politie-eenheid die terrorisme en zware criminaliteit bestrijdt. Akerboom zegt dat na gesprekken met de betrokken politiemensen naar aanleiding van berichten in De Telegraaf.

Akerboom had vanmiddag een gesprek na berichten dat de 'terreurpolitie' door onderbezetting en een groot conflict met de leiding niet goed kan werken. Bovendien zou er een tekort aan materiaal zijn.

"Geluiden in de media dat de teams verder een verziekte werksfeer kennen, zwaar onderbezet zijn en een hooglopend conflict kennen met de leiding, werden vanochtend door de medewerkers met kracht ontkend", laat Akerboom weten na de gesprekken.

Extra

OR-voorzitter Richard Bronswijk is voorzichtiger. "Het is nu te doen, maar er moet niets meer bij komen. We zijn er wel bang voor dat er om extra teams wordt gevraagd."

Teams moeten lange dagen maken en constant paraat staan, nieuwe eenheden worden opgeleid maar zijn nog niet inzetbaar. Uitbreiding van de eenheden duurt lang doordat de teams een erg specialistische opleiding krijgen.

De politie ontkent dat er problemen zijn. "De speciale eenheden draaien diensten van twaalf uur op, twaalf uur af", zegt een woordvoerder. "Op dit moment kunnen ze het aan."

Grenzen in zicht voor anti-terreureenheid

De DSI is onderdeel van de politie maar bestaat uit marechaussees, arrestatieteams, scherpschutters, onderhandelaars, soldaten en mariniers.

Korpschef Erik Akerboom ging vandaag in gesprek met verschillende politiemensen om te zien of er sprake was van "een blinde hoek". De uitkomst van de gesprekken brengt hij over aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

De minister investeert in de DSI en zei eerder vandaag dat er volgens hem "geen grote problemen zijn". Voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp zei vanochtend dat "dit soort conflicten zo snel mogelijk de wereld uit moeten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl