NOS Nieuws

Truckers blokkeren Belgische snelwegen vanwege kilometerheffing

Automobilisten die naar België rijden, moeten rekening houden met blokkade-acties van vrachtwagenchauffeurs. De truckers zijn boos vanwege de kilometerheffing en daarom blokkeren ze snelwegen.

De grootste blokkade is op de E411 van Brussel naar Luxemburg bij Namen, meldt de ANWB. De weg wordt daar in beide richtingen geblokkeerd.

Verder staan alle parkeerplaatsen bij grensovergangen naar België vol met vrachtwagens.

Vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton moeten vanaf vandaag in België kilometerheffing betalen. In de cabine moet een kastje worden geplaatst dat registreert hoeveel kilometers er worden gereden. Met het systeem wil België zo'n 750 miljoen euro per jaar ophalen.

De reden dat de truckers bij de grenzen staan, is dat sommige chauffeurs op het laatste moment nog zo'n elektronisch kastje willen aanschaffen. Op een aantal plekken zouden de kastjes op zijn.

Hazeldonk

Bij Hazeldonk, een van de grensovergangen tussen Nederland en België, staan geen blokkades, maar de truckers die daar langsrijden klagen wel. Zo zeggen ze dat de kastjes lang niet allemaal goed werken. Zo zou de plaatsbepaling via gps niet heel nauwkeurig zijn zodat je soms ook moet betalen als je niet op de snelweg rijdt.

Medewerkers van de leverancier van de kastjes helpen truckers die problemen hebben met de apparatuur vanuit een camper bij Hazeldonk. Ook daar staat een rij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl