VVD-gemeenteraadslid Kathalijne de Kruif
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Voormalig VVD-politica De Kruif opnieuw veroordeeld

Voormalig VVD-politica Kathalijne de Kruif uit Maarssen is opnieuw veroordeeld, dit keer voor het lekken van vertrouwelijke informatie. De Kruif is een werkstraf opgelegd van honderd uur.

Haar partijgenoot Piet Ploeg heeft in dezelfde zaak een werkstraf van zestig uur gekregen. Volgens de rechtbank is hij "slechts medeplichtig". Tegen beiden was een werkstraf van 150 uur geëist.

Nieuwe burgemeester

De VVD-politica bracht opzettelijk informatie naar buiten over de benoeming van een nieuwe burgemeester in de gemeente Stichtse Vecht. Die informatie speelde ze door aan haar partijgenoot. Ploeg gebruikte de informatie in een gesprek met een van de burgemeesterskandidaten, schrijft RTV Utrecht.

De Kruif probeerde met het lekken oud-burgemeester Rob Bats van de gemeente Haren aangesteld te krijgen, maar die poging mislukte.

Witwassen

Het is niet de eerste veroordeling voor de oud-politica. Begin maart werd ze veroordeeld voor witwassen en valsheid in geschrifte. De Kruif hield zich bezig met witwassen van drugsgeld door auto's, een jetski, een boot en een caravan contant te betalen. De spullen stonden op haar naam, maar werden niet door haar gebruikt.

Ze werd veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur.

Advertentie via Ster.nl