Extra bewaking op Schiphol
NOS Nieuws

'Bewaking schrikt terroristen niet af en stelt burgers niet gerust'

Extra bewaking op drukke plekken als stations en luchthavens om terroristische acties de kop in te drukken, levert niets op. Dat zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen en Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in het NOS Radio 1 Journaal.

Bij bewaking van dit soort objecten zullen terroristen hun acties verleggen. "Dan slaan ze niet toe op Zaventem of Schiphol, maar in de Starbucks ernaast. Uiteindelijk kom je uit bij de kleinste kroeg. Die wedloop kun je niet winnen."

De overheid kan het geld beter besteden aan "zachte preventie", zegt Helsloot. Hij vindt het effectiever om jongeren die dreigen te radicaliseren aan het werk te krijgen, zodat ze in de samenleving worden opgenomen. "Dat doen we hier al redelijk goed en beter dan in België."

Als je iets goeds hebt, is een incident niet meteen het bewijs dat het systeem niet werkt.

Hoogleraar Ira Helsloot

Verder pleit Helsloot voor opsporing vooraf. "Niet door iedereen die van radicalisering wordt verdacht in de gaten te houden, want dat houd je niet vol. Maar door inzet van wijkagenten en andere voelhorens in de samenleving."

Helsloot vindt dat politici niet in de verleiding moeten komen om radicale maatregelen te nemen als het een keer misgaat, zoals met Ibrahim el-Bakraoui, die ongestoord van Schiphol kon doorreizen naar België. De Tweede Kamer gaat daarover vanavond in debat met minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Nederland doet het in de ogen van Helsloot helemaal niet zo slecht. "Als je iets goeds hebt, is een incident niet meteen het bewijs dat het systeem niet werkt. Daar moet je niet meteen aan gaan sleutelen."

Toch kunnen politici gemakkelijk in de verleiding komen om met grote acties de bevolking gerust te stellen, zegt Helsloot. "Maar de burgers zitten daar helemaal niet op te wachten."

Soms moeten politici de moed hebben om iets niet te doen.

Hoogleraar Ira Helsloot

Helsloot adviseert de politiek om "eerlijk te zijn naar de burgers". Die begrijpen volgens hem heel goed dat je een open samenleving niet kunt beschermen met objectbeveiliging.

Uit onderzoek blijkt volgens Helsloot dat de samenleving "realistisch" is en dat mensen zich bij grote zichtbare bewaking niet veiliger voelen. "Soms moeten politici de moed hebben om iets niet te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl