NOS Nieuws

'Coalitie verwacht geen problemen tijdens Brussel-debat'

Precies een week na de aanslagen in Brussel debatteert de Tweede Kamer vandaag met minister Van der Steur. Vooral over Ibrahim el-Bakraoui, de terrorist die door Turkije werd uitgezet naar Nederland, zijn veel vragen. De Kamer wil precies weten hoe het kan dat hij uit het zicht verdween.

Volgens politiek verslaggever Joost Vullings is het onderwerp potentieel erg gevaarlijk voor Van der Steur. "Laks zijn in terreurbestrijding kan geen enkele minister zich permitteren", zegt Vullings. "Toch is er bij het kabinet en de coalitie veel vertrouwen dat Nederland niets te verwijten valt in deze zaak. Ze hebben het goed uitgezocht en de fout ligt volgens hen niet hier."

Bakraoui was een van de daders van de aanslag op vliegveld Zaventem. Hij was door Turkije opgepakt op verdenking van terrorisme en werd op 14 juli 2015 op het vliegtuig naar Schiphol gezet. De Turken zijn van mening dat duidelijk genoeg is aangegeven wie Bakraoui was en waarom hij werd uitgezet. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat er in zijn land geblunderd is met die informatie.

166 vragen

De Kamer wil precies weten welke informatie Nederland had en hoe er vervolgens gehandeld is. Donderdag zou daarover een debat zijn maar dat werd uitgesteld omdat er toen nog te weinig informatie was over de uitzetting van Bakraoui.

Ook zijn er veel vragen gesteld over de internationale samenwerking van veiligheidsdiensten. "De kwestie-Bakraoui bevestigt voor veel Kamerleden dat die samenwerking nog steeds niet op orde is", zegt Vullings. "Er is scherpe kritiek, al wordt dat niet Nederland alleen verweten. De coalitie denkt dan ook dat Van der Steur het debat zonder problemen zal doorstaan."

'Terroristisch grondgebied'

De VVD zal opnieuw een motie indienen om het verblijf op 'terroristisch grondgebied' strafbaar te stellen. Daarmee zouden teruggekeerde Syriëgangers meteen kunnen worden opgepakt.

De VVD heeft goede hoop dat het voorstel dit keer een meerderheid zal halen, al zal dat volgens Vullings zijn zonder coalitiegenoot PvdA. Volgens die partij kleven er te veel juridische haken en ogen aan dat plan.

De 166 schriftelijke vragen zullen door Van der Steur vandaag in een brief worden beantwoord. Om 17.15 uur begint het debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl