Historisch Stones-concert is 'een breuk met het verleden'
Voor veel Cubanen is het concert van de Rolling Stones vanavond een mijlpaal. Het is meer dan een optreden voor velen; het symboliseert de nieuwe openheid van de oude communistische machthebbers.
"Het is een breuk met het verleden" zegt de Cubaanse fan Marcel. "Een teken dat er echt iets verandert op het eiland". Het wordt het eerste westerse rock-concert ooit dat op het communistische eiland wordt gehouden. Er worden honderdduizenden bezoekers verwacht bij het optreden in een oud sportcomplex in Havana.
Bob Dylan
Osvaldo kan het nog steeds niet geloven dat hij naar de Rolling Stones kan, op Cuba."De tijden zijn echt veranderd of The times they are a-changin, zoals Bob Dylan zong".
Landgenote Esperanza vertelt dat het tot voor kort verboden was om de Stones-hit Satisfaction in het openbaar te zingen. "Alleen op besloten feestjes konden we ervan genieten."
De Stones-leden krijgen niet betaald voor hun optreden, maar het kost ze ook niks, omdat de Curaçaose zakenman Gregory Elias alles betaalt. Hij doet veel zaken in Cuba. Toen hij hoorde dat de Amerikaanse president zou komen en dat de Rolling Stones in de buurt waren zag hij zijn kans schoon, vertelt hij aan NRC Handelsblad.
Hij legde contact met het management van de groep en met de Cubaanse autoriteiten. Alle productiekosten voor het concert neemt hij voor zijn rekening. Elias staat in het Caraïbische gebied bekend als een filantroop en geeft vaker geld aan kunst-, cultuur- en filmprojecten.
Boodschap
De Rolling Stones kwamen afgelopen nacht al aan op Cuba. Op het vliegveld van Havana werden Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood ontvangen door de Amerikaanse ambassadeur en Cubaanse officials.
Mick Jagger heeft voor het optreden alvast een boodschap voor de Cubanen opgenomen in het Spaans:
De vraag is of veel Cubanen deze oproep hebben gezien. De meesten hebben namelijk geen internet. Maar ongetwijfeld heeft mond-tot-mond-reclame voor het concert zijn werk gedaan.