NOS Nieuws

Mick Jagger: Cuba, here we are

De Stones komen aan op Cubua

De Rolling Stones zijn vannacht aangekomen op Cuba voor hun eerste concert op het communistische eiland. Vanavond geven de Stones voor het eerst een - gratis - concert in Havana. Naar verwachting komen er honderdduizenden bezoekers naar het concert in een sportcomplex.

Op het vliegveld van Havana werden Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood ontvangen door de Amerikaanse ambassadeur en Cubaanse officials.

Een jolige Jagger en Richards stonden de pers kort te woord. "Het is duidelijk dat er wat dingen zijn gebeurd de afgelopen jaren. Tijd verandert alles, dus we zijn blij dat we hier zijn. Het wordt een geweldige show morgen, oh mijn God, is het morgen al? We moeten ons gaan voorbereiden."

Verboden

Rockbands waren decennia lang verboden op Cuba, omdat muziek van Amerikaanse oorsprong werd beschouwd als subversief in het communistische land. Sinds de relatie tussen Cuba en de VS is verbeterd, sinds vorig jaar, laat de regering van Raúl Castro ook de culturele teugels vieren.

In een YouTube-filmpje zei de band dat ze vaker op bijzondere plaatsen hebben gespeeld in hun lange carrière. "Maar deze show in Havana is een mijlpaal voor ons, en hopelijk ook voor al onze vrienden op Cuba."

Het filmpje is een uitnodiging voor de Cubanen om naar het concert te komen. De kans dat de Cubanen het filmpje hebben gezien is overigens klein, want slechts drie procent van de huishoudens op Cuba heeft internettoegang. Toch zal het met de reclame voor een Rolling Stones-concert ook in Cuba wel goed komen.

De Stones zijn sinds februari bezig met hun tour América Latina Olé. Maandagavond trokken ze in Mexico-Stad 60.000 bezoekers. Tien jaar lang was de legendarische rockgroep niet meer in Mexico geweest, zei zanger Mick Jagger.

"Toen hebben we tequila gedronken, ditmaal drinken we mescal", grapte Jagger. Hij schertste ook over de Amerikaanse acteur Sean Penn, die in januari een omstreden interview had met de toen nog voortvluchtige drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Jagger: "Sean Penn kwam naar mijn hotel om me te interviewen, maar ik rende weg."

Het optreden in Cuba is de laatste stop van de Latijns-Amerikaanse tour van de Stones. Het concert moest vijf dagen worden uitgesteld, omdat president Obama begin deze week op Cuba was voor een historisch bezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl