Alberda niet verbaasd over Russische doping in zwemmen
NOS Sport

Alberda 'kijkt niet op' van doping in Russisch zwemmen

"Nee, ik kijk er niet van op", zegt de technisch directeur van de KNZB Joop Alberda in reactie op de onthullingen in The Times over systematisch dopinggebruik in het Russische zwemmen. "Een land zo groot als Rusland met misschien wel tien verschillende tijdzones is niet of nauwelijks te controleren."

"Bovendien", vervolgt Alberda, "heerst er in Rusland een heel andere cultuur en mentaliteit dan bij ons in het Westen. Bij ons is topsport een deel van de economie, in Rusland maakt het deel uit van een ideologie, die ontstaan is in de vorige eeuw."

Olympische familie

De nieuwe code van het wereldantidopingagentschap WADA kan ook niet in een paar weken een einde aan een heersende cultuur maken, stelt Alberda. "Een waardenpatroon dat zo diep verankerd ligt in de samenleving, verander je niet in een half jaar. Het is makkelijk een politiek besluit te nemen, maar dat maakt nog geen einde aan de oude cultuur."

Rusland weren van de Olympische Spelen gaat Alberda te ver. "Kijk, het is een IOC-besluit. En ik kan me voorstellen dat het IOC er alles aan gelegen is om Rusland op de Spelen te krijgen. Niet alle atleten zijn rotte appels. Daarbij komt dat het IOC niet uit is op een scheuring of boycot. Daar zit niemand op te wachten in een toch al stevig gepolariseerde samenleving. Ik denk dat het IOC er met man en macht aan zal werken om de olympische familie bijeen te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl