Schoolslagzwemster Julia Jefimova werd onlangs opnieuw gepakt op dopinggebruik
NOS Sport

'Ook Russisch zwemmen doordrenkt van doping'

Ook het Russische zwemmen is doordrenkt van doping. Dat staat woensdag te lezen in een onderzoek van de toonaangevende Britse krant The Times. Volgens het dagblad wordt het Russsiche zwemmen de laatste tien jaar gekenmerkt door een alarmerende cultuur van systematisch dopinggebruik.

Verantwoordelijk hiervoor was Sergei Portoegalov, dezelfde arts die het brein was achter het dopingprogramma in de atletiek. Hij zou de zwemmers uit de nationale selectie hebben aangemoedigd mee te gaan in het heersende dopingklimaat.

Pillen langs het bad

The Times haalt meerdere voorbeelden aan van misstanden in de Russische zwemsport van de laatste jaren. Volgens een anonieme bron was er vorig jaar zelfs een wereldbekerwedstrijd in Moskou waar hij zag dat de pillen en drankjes gewoon naast het bad verkrijgbaar waren.

"Het was een bureau naast het zwembad. Daar zaten twee personen met de pillen, medicijnen en flessen. Gewoon voor iedereen te zien." De bron had geen idee wat voor middelen het waren, "maar het was zeer ongewoon om zo'n openbare apotheek naast het zwembad te zien".

Buitenlandse coaches die door de Russen werden benaderd kregen enorme salarissen in het vooruitzicht gesteld. Eén van hen kreeg zelfs een aanbod van 270.000 euro om een groep zwemmers onder zijn hoede te nemen. Toen hij werd rondgeleid op het complex kreeg hij van een vooraanstaande persoon in het Russische zwemmen te horen dat "hij zich nergens zorgen over hoefde te maken, want we hebben hier een medisch laboratorium".

Als ik met jullie praat, lig ik onder de volgende trein op het centraal station van Moskou.

Een anonieme bron binnen het Russische zwemmen

Positieve dopinggevallen onder tapijt geveegd

Minstens twee zwemmers werden positief bevonden op het gebruik van epo, maar werden nooit gestraft. In 2009 werd in de Russische media nog gewag gedaan van hun positieve test, maar beide zaken hebben nooit hun weg naar de internationale zwembond, FINA, gevonden.

Bronnen uit het Russische zwemmen bevestigen het verhaal. Zij zeggen dat beide zwemmers zijn gevraagd naar de persoon die hun de epo verschafte. De arts die zij noemden bleek nauwe banden te hebben met de lokale politieautoriteiten. Daar liep het onderzoek dood. Rusada, het Russische antidopingagentschap kon of wilde niet verder gaan.

Toen The Times contact zocht met een bron binnen het Russische zwemmen begon en eindigde het gesprek met de zin: "Als ik met jullie praat, lig ik onder de volgende trein op het centraal station van Moskou. Net als de rest die te veel wist."

De rol van Portoegalov

In 2009 bood Sergei Portoegalov zijn diensten aan aan het zwemmen in Rusland. Sindsdien zijn er 23 zwemmers wegens dopinggebruik geschorst en uit alle andere takken van de watersport nog eens meer dan 40. Een bron berichtte The Times dat "sommige zwemmers alleen in Rusland goed presteerden, maar internationaal telkens teleurstelden. Er is een vermoeden dat zij thuis tot achter hun oren volgepropt waren. Er was een continue zoektocht naar de heilige graal van het presteren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl