Nicolas Sarkozy tijdens zijn presidentschap (2011)
NOS Nieuws

Telefoontaps Sarkozy toegelaten in rechtszaak

Ook de hoogste Franse rechter heeft besloten dat opnamen die zijn gemaakt van gesprekken van voormalig president Nicolas Sarkozy legaal zijn. Het zijn taps van gesprekken van Sarkozy met zijn belangrijkste advocaat.

Het Hof van Cassatie verwierp het verweer van Sarkozy's raadslieden, die aanvoerden dat de taps een inbreuk waren op de absolute vertrouwelijkheid van de gesprekken tussen een advocaat en zijn cliënt.

Corruptie

Nu de taps legaal zijn verklaard, is de weg vrij voor een mogelijk proces wegens corruptie tegen de Franse oud-president. Hij zou hebben geprobeerd vertrouwelijke informatie te krijgen over een corruptieonderzoek naar de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007. Nadat Sarkozy in 2012 was afgetreden, was hij niet langer politiek onschendbaar. In 2014 begon justitie een strafrechtelijk onderzoek tegen hem.

Dat de gesprekken mogen worden gebruikt in het onderzoek, kan Sarkozy's verdere politieke carrière in de weg staan. Hij wil volgend jaar opnieuw meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl