NOS NieuwsAangepast

"Zaak Sarkozy lijkt spionageroman"

Justitie in Parijs is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen oud-president Sarkozy. Hij wordt verdacht van corruptie, machtsmisbruik en schending van zijn beroepsgeheim. "Het verhaal leest als een spionageroman", zegt correspondent Ron Linker.

De 59-jarige Sarkozy meldde zich gisterochtend om 8 uur bij de politie. Hij is de hele dag verhoord en kwam rond middernacht naar buiten. Linker: "Iedereen dacht dat hij was vrijgelaten, maar nee, hij moest zich bij een andere rechter melden. Pas in het holst van de nacht, rond 2 uur, mocht Sarkozy naar huis."

Khadafi

Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij zijn invloed heeft gebruikt om informatie te krijgen over een onderzoek naar onregelmatigheden in zijn eigen verkiezingscampagne in 2007. Hij zou geld hebben ontvangen van de Libische leider Kadhafi.

Sinds de socialist Hollande hem in 2012 als president opvolgde, is Sarkozy zijn immuniteit verloren. Justitie is hem gaan afluisteren, maar heeft volgens correspondent Linker niets opgevangen over schenkingen door Kadhafi.

Stiekem

"Wel bleek dat Sarkozy zich liet bijpraten door rechters over strafrechtelijke onderzoeken tegen hem. Hij werd dus stiekem op de hoogte gehouden." En dat is strafbaar.

Sarkozy kreeg vervolgens in de gaten dat zijn telefoon werd afgetapt. "Hij kocht een nieuwe telefoon, zo'n prepay-dingetje, en ging onder de schuilnaam Paul gewoon verder", aldus Linker.

Advocaat

Het staat nog lang niet vast dat Sarkozy inderdaad wordt vervolgd, laat staan veroordeeld, maar hij zit in een lastig parket omdat ook zijn advocaat in het beklaagdenbankje zit.

"Mogelijk dat hij zich zelf gaat verdedigen. Hij heeft immers een juridische achtergrond", aldus Linker. "Wat er ook gebeurt, en er is nog een lange weg te gaan, er zijn stevige aanwijzingen om Sarkozy verder te onderzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl