De directeur van de FBI in de rechtszaal
NOS Nieuws

FBI kan iPhone terrorist mogelijk zelf kraken

De FBI kan de iPhone van de in San Bernardino gedode terrorist Farook mogelijk zelf kraken. Een derde partij zou aan de federale politie een mogelijke methode voor ontgrendeling van de telefoon hebben laten zien.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de regering voorzichtig optimistisch is dat de nieuwe methode zal werken. Er wordt nog onderzoek gedaan of daardoor de informatie op de telefoon van terrorist Syed Farook niet wordt beschadigd.

De FBI wil de gegevens van de iPhone hebben, omdat er mogelijk contacten van Farook in staan. Mocht dat het geval zijn, dan kan zo een nieuwe aanslag in de VS worden voorkomen, aldus de FBI.

Rechtszaak

De rechtbank in Los Angeles gaf Apple eerder opdracht om de telefoon te ontgrendelen, maar de iPhone-fabrikant ging daartegen in beroep. Apple vreest dat ook hackers gebruik zullen maken van software waarmee iPhones gekraakt kunnen worden.

Apple-topman Tim Cook zei eerder dat het de zaak indien nodig tot de hoogste rechter zal uitvechten.

Als de FBI nu zonder hulp van Apple de iPhone kan kraken, dan is het hoger beroep niet meer nodig. De aanklager heeft gevraagd om de zitting vandaag niet door te laten gaan.

Farook

Syed Farook richtte op 2 december samen met zijn vrouw een bloedbad aan in San Bernardino, in Californië. De twee schoten veertien mensen dood in een zorgcentrum voor gehandicapten, zeventien mensen raakten gewond.

Farook en zijn vrouw werden tijdens hun vlucht door de politie doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl