NOS Nieuws

Oppositie: nog veel te weinig banen voor arbeidsgehandicapten

Nog te weinig mensen met een arbeidsbeperking hebben een baan gevonden. Zowel bedrijven als de overheid komen niet in de buurt van afgesproken aantallen, stelt de oppositie in de Tweede Kamer. De partijen verwijten staatssecretaris Klijnsma vooral dat juist de overheid niet het goede voorbeeld geeft.

CDA, D66 en SP vinden het grootste probleem dat de wet die vergoedingen voor bedrijven en gemeentes regelt te bureaucratisch is.

De overheid sprak in 2013 met het bedrijfsleven af dat daar 100.000 banen komen voor mensen met een beperking. De overheid zou 25.000 mensen aannemen. In de participatiewet werd vastgelegd dat werkgevers die niet voldoende hun best doen een boete kunnen krijgen. In 2023 moet het quotum gehaald zijn.

Papierwerk

Tot afgelopen zomer hielpen het bedrijfsleven en de overheid samen 11.000 mensen met een lichamelijke, psychische of geestelijke handicap aan een baan. De oppositie vindt dat Klijnsma te weinig heeft gedaan om dat aantal op te krikken.

Volgens CDA-Kamerlid Heerma is de wet op papier een goed idee, maar werkt het in de praktijk niet. "Gemeentes en bedrijven die welwillend zijn haken af door het papierwerk", zegt hij. De SP noemt de wet een bureaucratisch monster. "Het is één groot drama, staatssecretaris Klijnsma heeft haar zaakjes niet op orde", zegt Kamerlid Karabulut.

Ook D66-Kamerlid Koser Kaya is kritisch. "Het is nogal pijnlijk dat juist de overheid niet voldoet aan de banenafspraak. De overheid geeft het slechte voorbeeld en moet meer mensen met een beperking in dienst nemen", zegt zij.

Klijnsma zei eerder dat de stap om mensen met een beperking in dienst te nemen nou eenmaal niet makkelijk is. Ze is optimistisch dat de afgesproken aantallen gehaald worden.

De Kamer debatteert vanmiddag met staatssecretaris Klijnsma over de participatiewet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl