Jobcoaches voor mensen met een arbeidshandicap
NOS Nieuws

Eerste Kamer achter quotum gehandicapten

Na de Tweede heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met een "quotum" voor mensen met een arbeidshandicap. Het kabinet wil dat er de komende jaren 125.000 banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking: 100.000 in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid.

Staatssecretaris Klijnsma heeft daarover eerder afspraken gemaakt met bonden en werkgevers. Ze hoopt dat die zich aan de cijfers houden en dat de wet uiteindelijk helemaal niet nodig is. Ze ziet die als stok achter de deur. De wet geeft de mogelijkheid om werkgevers die niet voldoende banen bieden aan mensen met een handicap een boete op te leggen.

SP akkoord

In de Eerste Kamer stemde een ruime meerderheid voor de wet. Ook de SP, die zich er in de Tweede Kamer tegen had gekeerd, stemde in de Eerste Kamer voor. SP-woordvoerder Elzinga zei dat zijn fractie grote zorgen houdt over de effectiviteit van de quotumregeling.

Maar nu een overgrote meerderheid van de senaat zich heeft uitgesproken voor een snelle evaluatie en de staatssecretaris ook op andere punten toezeggingen heeft gedaan, gaat de SP toch akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl