Een lange rij vluchtelingen waden door een rivier bij de grens tussen Griekenland en Macedonië
NOS Nieuws

'Als we met duizenden zijn, kan de politie niets doen'

Het waren dramatische beelden. Opnieuw had een lange kolonne migranten zich in beweging gezet, over een slingerende landweg, ergens langs de grens met Griekenland en Macedonië. Mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden. Nat, koud en moe en nog steeds op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst.

De televisiecamera's registreerden de wanhoop, terwijl de vluchtelingen zich in het koude water van de rivier lieten zakken. Met kind of bagage op de schouder, waadden ze naar de overkant, naar Macedonië. De volgende horde op weg naar Duitsland, het beloofde land.

Pamflet

Inmiddels blijkt dat de uitbraakpoging tevergeefs is geweest. Macedonië heeft besloten de vluchtelingen per vrachtwagen terug over de grens te brengen. Terug naar Idomeni, waar zich 14.000 mensen hebben verzameld, wachtend op een moment dat de grenswachten hen doorlaten naar Macedonië.

Maar dat moment komt nooit, verzekert een pamflet dat eerder deze week in het kamp werd verspreid. "De Griekse grens in Idomeni is gesloten en blijft gesloten", staat er in het Arabisch.

Het pamflet met instructies voor de vluchtelingen in Idomeni, Macedonië

De schrijver waarschuwt dat de kans steeds groter wordt dat de vluchtelingen worden teruggestuurd naar Turkije. "Maar als je illegaal Oost-Europa weet binnen te komen, dan is er een kans dat je mag blijven. Duitsland neemt nog steeds vluchtelingen op", staat er in het pamflet,

Uit het document blijkt dat de vluchtactie uit het kamp bij Idomeni van tevoren was gepland. "We verzamelen maandag om 12.00 uur voor het kamp. Dan maken we samen een gat in de grens."

Verstop deze brief, of verscheur hem. De politie en journalisten mogen hier niets van weten.

Tekst uit het pamflet

Een kaartje is bijgevoegd, met de looproute naar een oversteekplek, 5 kilometer verderop. "Daar houdt de grens op", weet de schrijver, die zegt dat er daar geen muur is. Ook staat er volgens de anonieme schrijver geen water in de rivier.

Geheimhouding is essentieel: "Verstop deze brief, of verscheur hem. De politie en journalisten mogen hier niets van weten". Kom massaal, adviseert de schrijver. "Als je met duizenden komt, kan de politie niets doen. Dan sturen ze je niet terug. Veel geluk."

  • AFP
    Vluchtelingen bij de grens tussen Macedonië en Griekenland
  • AFP
    Vluchtelingen bij het kamp in Idomeni
  • AFP
    Een aantal vluchtelingen op de weg bij het kamp bij Idomeni
  • AFP
    Vluchtelingen waden door de rivier bij Idomeni

Deceptie

Zo'n 1500 migranten gaven gehoor aan de oproep. Het pakte niet uit zoals gehoopt. Zeker drie vluchtelingen kwamen om in het rivierwater. De meerderheid wordt door Macedonië teruggestuurd naar de Griekse kant van de grens: de teleurstelling is enorm.

"Ze zeiden dat we moesten doorlopen", zegt een jonge Syrische vrouw tegen een journalist van Reuters. "De Macedoniërs zouden ons binnenlaten en het zou afgelopen zijn met de regen en de kou. Maar ze lieten ons niet binnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl