De uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan Gijs Tuinman (links) in 2014
NOS Nieuws

Koning reikt Willems-Orde uit aan Korps Commandotroepen

Koning Willem-Alexander reikt vandaag aan het Korps Commandotroepen de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uit: de Militaire Willems-Orde.

Het Korps Commandotroepen, de ‘special forces’ van de Koninklijke Landmacht, krijgt de onderscheiding voor zijn buitengewone inzet in Afghanistan in de periode maart 2005 tot september 2010. De koning zal na zijn toespraak het versiersel van de Militaire Willems-Orde, de cravatte, vastmaken aan het korpsvaandel.

Ook Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert houdt een toespraak. Het korps is door haar voorgedragen voor de koninklijke onderscheiding op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde.

De onderscheiding is bedoeld voor militairen, burgers of eenheden die zich in de strijd hebben onderscheiden door moed, beleid en trouw. Voorwaarde voor het onderscheiden van een heel regiment is dat iedereen heeft gediend in de strijd.

Waar bevindt het Korps Commandotroepen zich in de periode 2005-2010?

De uitreiking is een na-oorlogse primeur: sinds 1940 zijn alle uitgereikte onderscheidingen naar eenheden gegaan die beloond werden voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog. Daaronder zijn het Korps Mariniers en de Prinses Irene Brigade.

De Willems-Orde is tot nu toe aan elf andere eenheden uitgereikt. De laatste was aan de Poolse 1e onafhankelijke parachutistenbrigade in 2006 voor hun optreden tijdens operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog.

Marco Kroon

Van de individuele dragers van de Willems-Orde zijn er nog vier in leven. De twee Nederlandse commando's Marco Kroon en Gijs Tuinman werden geëerd voor hun moedige optreden in Afghanistan. Kroon kreeg de onderscheiding van koningin Beatrix in 2009 en Tuinman van koning Willem-Alexander in 2014.

De Brit Kenneth Mayhew (99) en de Amerikaan Edward Simons Fulmer (96) kregen de Willems-Orde van koningin Wilhelmina in 1946 voor hun heldhaftig optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie ridders van de Willems-Orde, Kroon, Tuinman en Mayhew, zijn vandaag ook bij de ceremonie aanwezig.

Koning Willem I

Koning Willem I heeft de Militaire Willems-Orde kort na zijn aantreden in 1815 opgericht. Hij had een koninklijke dapperheidsonderscheiding nodig om daden van moed te kunnen belonen in de strijd tegen de Franse troepen van Napoleon. De Willems-Orde was niet gekoppeld aan adeldom en dus voor alle rangen haalbaar.

De eerste Militaire Willems-Orde reikte hij uit aan zijn zoon, erfprins Willem Frederik, de latere koning Willem II. Hij kreeg hem voor zijn rol tijdens de Slag bij Waterloo. De orde is sindsdien meer dan 6000 keer uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl