President Hollande na overleg met sociaal-democratische leiders in Parijs
NOS Nieuws

Hollande wil Turkije houden aan visa-afspraken

De Europese Unie moet geen concessies doen aan Turkije als het gaat om de mensenrechten of visa-regelingen. Dat heeft de Franse president Hollande gezegd in Parijs.

Begin deze week sloot de EU een voorlopige deal met Turkije waardoor er een einde moet komen aan de grote ongecontroleerde vluchtelingenstroom. Turkije beloofde vluchtelingen tegen te houden en terug te nemen; in ruil krijgt Ankara onder meer extra geld en worden visa-regelingen versneld versoepeld.

Hollande zei in Parijs niets te voelen voor die versnelling als dat betekent dat niet meer wordt vastgehouden aan de gestelde voorwaarden, zoals biometrische paspoorten. Volgens de afspraken die deze week werden gemaakt zouden Turken al vanaf juni vrij moeten kunnen reizen naar de EU. Aanvankelijk zou dat pas in november kunnen.

Schengen

De Franse president zei in Parijs dat hij meer transparantie wil in de gesprekken met Turkije. Hij voegde eraan toe dat de buitengrenzen van de EU beter moeten worden beschermd om te voorkomen dat Schengen verder in gevaar komt. Hij refereerde daarbij aan individuele landen die besloten tot het sluiten van hun grenzen.

Hollande deed zijn uitspraken na een bijeenkomst van Europese sociaal-democratische leiders.

De afspraken tussen de EU en Turkije zijn nog niet definitief. Komende week moet het akkoord zijn uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl