Een vluchtelingenkamp op de Macedonisch-Griekse grens
NOS Nieuws

Rutte: kritiek CDA op akkoord met Turkije onbegrijpelijk

Premier Rutte vindt de kritiek van het CDA op het principe-akkoord tussen de EU en Turkije onbegrijpelijk. Maandag werden de Europese regeringsleiders en Turkije het in grote lijnen eens over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Afgesproken is onder meer dat Turkije vluchtelingen terugneemt die via zijn grondgebied naar de EU reizen.

Volgens het principe-akkoord krijgt Turkije 6 miljard euro voor de opvang van vluchtelingen in kampen en gaat de EU kijken of de visumplicht voor Turken die naar Europa reizen eerder kan verdwijnen. Verder zal ook weer gepraat worden over een Turks EU-lidmaatschap.

Uitverkoop

Rutte wees vanmiddag op zijn persconferentie na de ministerraad kritiek van de hand dat Turkije de EU chanteert. In het wekelijkse gesprek in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen haalt hij op dat punt hard uit naar "oppositiepartijen als het CDA". Volgens CDA-leider Buma heeft Rutte "Europa in de uitverkoop gedaan en kan Turkije eisen wat het wil".

Rutte zegt daarover dat je de vluchtelingenstroom niet onder controle kunt krijgen zonder zaken te doen met Turkije. "Natuurlijk praat je over mensenrechten en het sluiten van een krant vorige week, maar als je om die reden zou zeggen dat je met dat land geen zaken doet, dan neem je een onverantwoord risico."

Turkse eisen

Hij wijst ook met kracht van de hand dat de EU alle eisen van de Turken zou inwilligen. "De aanvankelijke eisen gingen veel verder." Rutte benadrukt dat de EU zowel bij het opheffen van de visumplicht als bij de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap vasthoudt aan de oorspronkelijke criteria.

De premier herhaalt in Met het Oog op Morgen dat nog steeds veel details uit het akkoord moeten worden uitgewerkt. Hij heeft hoop dat het goed komt, maar volgens hem is er nog een hele berg werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl