EU-buitenlandchef Mogherini en Cuba's president Castro in maart vorig jaar
NOS Nieuws

Europese Unie en Cuba eens over normalisering relatie

De Europese Unie en Cuba zijn het eens geworden over het normaliseren van hun relatie. In aanwezigheid van EU-buitenlandchef Mogherini en de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Rodriguez is tijdens een korte ceremonie in Havana een akkoord ondertekend.

In dat akkoord staat dat de politieke dialoog wordt voortgezet en dat er zal worden toegewerkt naar volledig herstel van de economische samenwerking en de hulp aan Cuba. "Het is een historische dag voor onze relatie", zei Mogherini.

Het nieuwe beleid komt in de plaats van de koele verhouding die Europa en Cuba de afgelopen 20 jaar hadden. Die werd vooral gekenmerkt door onenigheid over mensenrechten en de communistische koers van Cuba.

Invloed VS

Het akkoord is het resultaat van twee jaar diplomatiek en ambtelijk overleg. Nadat de Verenigde Staten de relatie met Cuba vorig jaar hadden hersteld, kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling.

Volgens EU-chef Mogherini wordt al op veel terreinen samengewerkt met Cuba. In een interview met CNN zei ze dat er nog veel meer samenwerking mogelijk is: "We hebben besloten om meer samen te doen, van economische investeringen tot politieke dialoog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl