EU-buitenlandchef Mogherini met de Cubaanse minister Rodriguez in Havana
NOS Nieuws

Cuba en EU versnellen onderhandelingen

De Europese Unie wil nog dit jaar een politiek akkoord sluiten met Cuba. EU-buitenlandchef Mogherini en de Cubaanse autoriteiten hebben in Havana afgesproken om de onderhandelingen over zo'n akkoord te versnellen.

Jarenlang stonden de betrekkingen tussen de EU en het communistische land op een laag pitje. Maar nadat president Raul Castro economische en sociale hervormingen had aangekondigd, zei Europa dat het de relatie wilde normaliseren.

Brussel

Mogherini sprak de afgelopen dagen in Cuba met Castro en minister Rodriguez van Buitenlandse Zaken. De relatie wordt langzaam beter, zei Mogherini na afloop, maar het gaat volgens haar niet snel genoeg. Afgesproken is dat Rodriguez nog volgende maand naar Brussel komt.

Niet duidelijk is wat een akkoord tussen Cuba en de Europese Unie precies zou inhouden. Over de inhoud van de onderhandelingen is niets bekendgemaakt.

Verenigde Staten

Eind vorig jaar besloten de Verenigde Staten en Cuba ook om hun relatie te normaliseren. Zo maakten ze afspraken over het opheffen van financiële sancties en over het vrijlaten van politieke gevangenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl