Sergey Chemezov vorig jaar tijdens een Kalasjnikov-presentatie
NOS Nieuws

'Russische defensie-uitgaven dalen 10 procent'

De topman van het Russische staatsdefensiebedrijf Rostec zegt dat de Russische defensie-uitgaven met 10 procent dalen. In hetzelfde interview met de Wall Street Journal (WSJ) zegt Sergey Chemezov dat Iran waarschijnlijk in augustus of september het S-300 raketsysteem geleverd krijgt.

De WSJ sprak Chemezov in Moskou. Het Westen heeft tegen hem, net als tegen delen van het staatsbedrijf, sancties ingesteld naar aanleiding van de Russische bemoeienis in Oekraïne. Van die sancties heeft het bedrijf wel last, maar het positieve effect is volgens Chemezov dat Rusland nu een heleboel onderdelen zelf produceert die het voorheen in de VS of Europa moest kopen.

Rostec is de afgelopen tien jaar fors gegroeid door de modernisering van de Russische strijdkrachten en de export van wapens. Nu heeft Rusland en dus ook het bedrijf last van de lage olie- en gasprijs. De bezuinigingen zijn dit jaar al begonnen, stelt Chemezov. Sommige projecten die in de beginfase zitten, worden afgeblazen. Ontwikkelingen die al in een verregaand stadium zijn, zoals de Armata-tank, gaan wel door. Die tank is al in productie genomen.

Civiel en Iran

De modernisering moet in 2020 afgerond zijn. Om de dan teruglopende orders op te vangen, produceert Rostec volgens Chemezov steeds meer civiele producten, zoals medische apparatuur. Inmiddels zou dat ruim een kwart zijn. Chemezov wil dat in 2025 de helft van alle Rostec-producten niet-militair is.

Wapens zullen voorlopig de belangrijkste bron van inkomsten blijven. Met Iran lopen nog steeds gesprekken over een miljardendeal. De lijst van wapens waarin de Iraniërs geïnteresseerd zijn is heel lang, zegt Chemezov. Vooralsnog is er nog geen deal, mede omdat de Russen de Iraniërs geen geld willen lenen voor wapenaankopen. Wel wordt nog dit jaar een gemoderniseerde variant van het S-300 raketsysteem aan Iran geleverd, een wapen dat de Sovjets eind jaren zeventig ontwikkelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl