Islamitische milities in de buurt van Sirte
NOS Nieuws

IS krijgt steeds meer voet aan de grond in Libië

De jihadistische organisatie Islamitische Staat heeft zijn machtspositie in het noorden van Libië aanzienlijk versterkt, schrijven VN-onderzoekers in hun jaarlijkse rapport aan de VN-Veiligheidsraad. Het Noord-Afrikaanse land trekt veel buitenlandse strijders die er via Turkije, Tunesië en Soedan naartoe reizen, rapporteren de VN'ers.

Er zouden ook buitenlanders naar Libië komen om juist te helpen bij de strijd tegen IS, staat in het rapport, maar er staat niet bij uit welke landen zij komen.

IS is heer en meester in een kuststrook van zeker 300 kilometer langs de Middellandse Zee. Westerse mogendheden maken zich grote zorgen over die aanwezigheid, zo dicht bij de grens met Zuid-Europa.

Militaire operatie

De afgelopen maanden hebben zowel de Amerikanen als Libische regeringstroepen luchtaanvallen uitgevoerd op IS-stellingen. Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië beraden zich op een grondoperatie tegen IS in Libië.

Eind vorig jaar meldde de VN dat er tussen de 2000 en 3000 IS-strijders in Libië bivakkeren. Westerse analisten schatten hun aantal op 6000.

IS kon de afgelopen tijd voet aan de grond krijgen in Libië, omdat het land in een politieke chaos verkeert en centraal gezag ontbreekt. Er zijn twee regeringen, die de VN eerder hebben beloofd om samen te gaan werken. Maar daarvoor is het wantrouwen tot dusver te groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl