Olieraffinaderij in Moerdijk
NOS Nieuws

Recordstijging koolstofdioxide in de lucht

De hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht is wereldwijd niet eerder zo hard gestegen als afgelopen jaar, sinds de metingen begonnen in 1959. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut NOAA.

In 2015 namen de concentraties koolstofdioxide toe met ruim drie deeltjes per miljoen. Gemiddeld bevatte de atmosfeer ruim 402 deeltjes koolstofdioxide per miljoen. Ter vergelijking: toen het onderzoeksinstituut ruim vijftig jaar geleden begon met de metingen lag het aantal deeltjes per miljoen nog onder de 320.

Wetenschappers zeggen dat er sinds de ijstijd, zo'n 15.000 jaar geleden, niet zoveel koolstofdioxide in onze atmosfeer te vinden was. De stijging is nu tweehonderd keer sneller dan toen.

El Niño

Volgens de onderzoekers is de toename deels te wijten aan de verbranding van fossiele brandstoffen. Daarnaast heeft ook het meteorologische fenomeen El Niño effect op de concentraties koolstofdioxide.

Door de droogte die El Niño heeft veroorzaakt, waren er bijzonder veel bosbranden wereldwijd. Bij de verbranding van bomen komt veel koolstofdioxide vrij.

De toename van koolstofdioxide in de lucht is een belangrijke oorzaak van het broeikaseffect. Tijdens de klimaattop vorig jaar is een akkoord gesloten over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, maar dat is dus nog niet terug te zien in deze cijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl