Recordhoeveelheid broeikasgassen

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is nog nooit zo groot geweest»
De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is nog nooit zo groot geweest ANP

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De groei gaat even snel als in het vorige decennium, blijkt uit het rapport.

In het rapport valt te lezen dat er sinds het begin van de industriële revolutie rond 1750 zo'n 375 miljard ton koolstof in de vorm van koolstofdioxide is uitgestoten. Hierdoor warmt de atmosfeer in een hoog tempo op, met grote gevolgen voor het leven op aarde.

Onderzoekers hebben al geconstateerd dat het water in de oceanen als gevolg van het broeikaseffect verzuurt. Dat heeft onder meer gevolgen voor het onderwaterleven en de koraalriffen.

Brandstof

Het gebruik van fossiele brandstof als olie en gas, ontbossing en intensieve landbouw spelen de grootste rol bij de opwarming van de aarde. Het heeft ertoe bijgedragen dat het broeikaseffect tussen 1990 en 2011 met dertig procent is toegenomen, aldus de WMO.

Deel deze pagina

Audio

  • Record broeikasgassen gemeten In 2011 is een recordhoeveelheid broeikasgassen in onze atmosfeer gemeten door de Wereld Meteorologische Organisatie. Sinds het... begin van deze eeuw is de concentratie van broeikasgassen in de lucht met dertig procent toegenomen. En dat heeft volgens de WMO effect op ons klimaat. Jos Olivier onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio