Recordhoeveelheid broeikasgassen

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is nog nooit zo groot geweest»
De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is nog nooit zo groot geweest ANP

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De groei gaat even snel als in het vorige decennium, blijkt uit het rapport.

In het rapport valt te lezen dat er sinds het begin van de industriële revolutie rond 1750 zo'n 375 miljard ton koolstof in de vorm van koolstofdioxide is uitgestoten. Hierdoor warmt de atmosfeer in een hoog tempo op, met grote gevolgen voor het leven op aarde.

Onderzoekers hebben al geconstateerd dat het water in de oceanen als gevolg van het broeikaseffect verzuurt. Dat heeft onder meer gevolgen voor het onderwaterleven en de koraalriffen.

Brandstof

Het gebruik van fossiele brandstof als olie en gas, ontbossing en intensieve landbouw spelen de grootste rol bij de opwarming van de aarde. Het heeft ertoe bijgedragen dat het broeikaseffect tussen 1990 en 2011 met dertig procent is toegenomen, aldus de WMO.

Deel deze pagina

Audio

  • Record broeikasgassen gemeten In 2011 is een recordhoeveelheid broeikasgassen in onze atmosfeer gemeten door de Wereld Meteorologische Organisatie. Sinds het... begin van deze eeuw is de concentratie van broeikasgassen in de lucht met dertig procent toegenomen. En dat heeft volgens de WMO effect op ons klimaat. Jos Olivier onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving.

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 907 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 3382 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 10945 keer afgespeeld

Meer video en audio