Onrust in Skopje
NOS Nieuws

Rellen tussen Macedoniërs en Albanezen in Skopje

In de Macedonische hoofdstad Skopje zijn rellen uitgebroken tussen orthodox-christelijke Macedoniërs en etnisch Albanezen die meestal moslim zijn.

De rellen concentreren zich rond de plaatsing van een 55 meter hoog kruis, wat door de etnisch Albanezen als een provocatie wordt gezien. Zij hebben daarom de bouwplaats donderdag bezet. Honderden Macedoniërs probeerden de Albanezen gisteravond te verdrijven.

De politie die de twee groepen uit elkaar probeerde te houden werd met stenen bekogeld. Een agent raakte gewond. Het kruis is volgens lokale media een antwoord op de plaatsing van een grote adelaar, het symbool van de Albanezen.

Eerdere rellen

Albanezen zijn de grootste etnische minderheid in Macedonië. Ze maken ongeveer een kwart uit van de totale bevolking van Macedonië. Er zijn vaker spanningen tussen de twee grootste bevolkingsgroepen van het land, ook eerder vanwege christelijke of islamitische symbolen. Ruim een jaar geleden waren er ongeregeldheden in Kumanovo, waarbij meerdere mensen om het leven kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl