NOS Nieuws

Duizenden Russen herdenken oppositieleider Nemtsov met mars

Duizenden demonstranten herdenken vermoorde Boris Nemtsov

Meer dan 20.000 Russen liepen vandaag mee in een mars door Moskou om oppositieleider Boris Nemtsov te herdenken. Precies een jaar geleden werd hij vlak bij het Kremlin op straat doodgeschoten.

De demonstranten dringen er bij de autoriteiten op aan om de daders te vinden en te straffen. De moord op Nemtsov is nooit opgehelderd. Vijf Tsjetsjenen zijn in staat van beschuldiging gesteld voor betrokkenheid bij de liquidatie, maar tot een proces is het nog niet gekomen. Wie de opdrachtgever was, is onduidelijk.

"Nemtsov was een waardige tegenstander van Poetin, maar hij heeft hem beledigd. Daarom is hij vermoord", zegt een van de demonstranten. Verschillende Moskovieten die meeliepen in de mars denken dat de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov de opdracht heeft gegeven voor de moord. De door Poetin gesteunde Kadyrov ontkent betrokkenheid. Wel heeft hij een van de verdachten geprezen als "een echte Russische patriot".

'Rusland zonder Poetin'

Op een van de spandoeken stond "Vermoord voor de waarheid". Op een ander doek stond te lezen "Wie is de volgende", met daarbij het logo van een sluipschutter. Ook werden portretten van Nemtsov meegedragen en de tekst "Rusland zonder Poetin".

Het Kremlin verbood de demonstranten langs de plek te lopen waar Nemtsov werd vermoord. Toch gingen velen na afloop van de mars naar die plek, om bloemen te leggen bij een geïmproviseerd gedenkteken.

Dochter Nemtsov

De dochter van Nemtsov zei dat ze wil dat Kadyrov wordt verhoord voor de moord op haar vader. Kadyrov verscheen vandaag op de Russische zender NTV. "Nemtsov stoorde mij niet, toen hij nog leefde. Hij was niet van mij niveau."

Nemtsov was onder president Jeltsin, de voorganger van Vladimir Poetin, vice-premier. Toen Poetin aantrad in 2000 raakte Nemtsov uit de gratie. Hij trad toe tot de oppositie en ontwikkelde zich tot een uitgesproken tegenstander van Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl