Deelnemers aan de mars herdenken de moord op Boris Nemtsov
NOS Nieuws

Oppositie Rusland herdenkt moord op Boris Nemtsov

De Russische oppositie houdt vandaag een mars ter herdenking van de moord op Boris Nemtsov. Die werd precies een jaar geleden vlak bij het Kremlin op straat doodgeschoten.

Nemtsov was onder president Jeltsin, de voorganger van Vladimir Poetin, vice-premier. Toen Poetin aantrad in 2000 raakte Nemtsov uit de gratie. Hij trad toe tot de oppositie en ontwikkelde zich tot een uitgesproken tegenstander van Poetin.

Grote mars ter herdenking aan de moord op Boris Nemtsov

De moord op Nemtsov is nooit opgehelderd. Vijf Tsjetsjenen zijn in staat van beschuldiging gesteld, maar tot een proces is het nog niet gekomen. De opdrachtgever zou een officier in het Tsjetsjeense leger zijn die Rusland is ontvlucht. Het werkelijke brein achter de moordaanslag zou president Kadyrov van Tsjetsjenië zijn, een bondgenoot van Poetin.

  • AFP
    De mars vindt plaats in het centrum van Moskou
  • AFP
    Deelnemers aan de herdenkingsmars
  • EPA
    Een politiehond zoekt de plek waar Nemtsov vorig jaar werd vermoord af op explosieven
  • AFP
    Supporters van de vermoorde oppositieleider Nemtsov nemen deel aan de mars

De politie van Moskou heeft de demonstranten verboden op de plaats van de aanslag te komen, op een brug bij het Kremlin. De organisatoren hebben de deelnemers opgeroepen na de demonstratie wel naar de brug te gaan.

Het Russische parlement weigerde gisteren een minuut stilte te houden voor Nemtsov. Een verzoek daartoe van een oppositielid kreeg slechts de steun van één ander parlementslid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl