NOS Schaatsen

Getergde Ter Mors komt voor goud en niks anders

Ter Mors is duidelijk over ambities op WK sprint

"Ik vind het echt zuur", zegt Jorien ter Mors, terwijl in haar stem verontwaardiging, frustratie, ongeloof en onbegrip om voorrang strijden.

De schaatsster die de liefde voor het shorttrack en het langebaanschaatsen tot een zeldzaam succesvolle combinatie heeft weten te smeden, had gehoopt deze winter in Seoul een unieke dubbelslag te kunnen slaan. In de wetenschap dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad deze maand in een tijdsbestek van veertien dagen het decor vormt voor zowel de WK sprint als de WK shorttrack droomde Ter Mors van een gouden dubbelslag.

Zover zal het echter niet komen. Weliswaar start Ter Mors zaterdag als favoriete bij de WK sprint, maar een optreden over twee weken bij WK shorttrack is haar niet gegund. Als gevolg van een val tijdens de EK shorttrack in Sotsji in januari verspeelde ze de kans zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK shorttrack, waardoor ze afhankelijk werd van de selectiecommissie van de schaatsbond.

'Ik kom voor het hoogst haalbare'

Die commissie besloot Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof, die door prestaties in Dresden en Sotsji wel aan de eisen had voldaan, aan te wijzen voor de individuele nummers bij de WK shorttrack. Schulting kreeg haar plaats op basis van prestaties in het hele seizoen.

Ter Mors mocht van de keuzecommissie enkel aansluiten bij de relay. Die laatste mogelijkheid laat ze evenwel aan zich voorbijgaan. "Ik ben acht jaar lang individueel gestart op de WK shorttrack. Ik kom voor het hoogst haalbare, ook individueel. Ik kom niet alleen voor de relay."

Wie vermoedt dat Ter Mors geknakt is door de affaire, vergist zich evenwel danig. Komend weekeinde, wanneer de 400-meterbaan van Seoul de internationale sprintelite ontvangt, opent Ter Mors vol overgave de jacht op de wereldtitel. Tot op heden is Marianne Timmer de enige Nederlandse schaatsster die - in 2004 - wereldkampioene sprint wist te worden.

De te kloppen vrouw

Gesterkt door haar optreden bij de WK afstanden twee weken geleden in Kolomna, waar ze goud won op de 1.000 en 1.500 meter en 4de werd op de 500 meter, weet Ter Mors dat zij in Seoul de te kloppen vrouwen is. Te meer daar de Zuid-Koreaanse favoriete Lee Sang-hwa door een schorsing van de eigen bond op de deelnemerslijst ontbreekt.

Ter Mors: "Ik sta hier aan de start om te winnen. Als ik achteraf op het podium sta, mag ik ook tevreden zijn. Maar uiteindelijk start ik met de ambitie om voor goud te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl