Het tennistoernooi van Scheveningen
NOS Sport

Twee verdachte tennisduels in Nederland

Bij twee tennispartijen in Nederland is vorig jaar mogelijk sprake geweest van matchfixing, zo staat in een rapport van ESSA, de Europese organisatie die wanpraktijken bij gokken opspoort en verzamelt.

Er staat niet bij om welke twee partijen het gaat en op welk niveau deze zijn gespeeld, maar het gaat om een wedstrijd uit de periode april tot en met juni en een wedstrijd uit de periode juli tot en met september.

Scheveningen

Bij het challengertoernooi in Scheveningen was vorig jaar een verdacht duel tussen de Kazachen Andrej Goloebev en Aleksandr Nedovjesov.

Goloebev stond voor, maar Nedovjesov bleef op de gokmarkt de favoriet. Hij won ook in drie sets, mede door onnodige fouten van zijn tegenstander op cruciale momenten in de tiebreak van de tweede set.

Het toernooi van Scheveningen heeft in juli plaats. Dan zou de andere verdachte wedstrijd van het ATP/WTA-toernooi in Rosmalen moeten komen of een van de ITF-futuretoernooien in Alkmaar, Breda of Middelburg.

  • ANP
    Tennis was vorig jaar met 73 gevallen de sport waarin de meeste verdachte wedstrijden plaatsvonden

Uit gegevens van ESSA blijkt dat mondiaal 73 tenniswedstrijden als verdacht zijn aangemerkt, meer dan bij iedere andere sport. ESSA hanteert een speciaal systeem dat gokgedrag volgt en schakelt bij verdacht gedrag de autoriteiten in.

Afwijkend gedrag is nog geen bewijs dat het verloop van een partij ook werkelijk is gemanipuleerd. Het afwijkende gedrag doet vermoeden dat spelers zijn betaald om een partij met opzet te verliezen.

Vorige maand meldden BuzzFeed en de BBC dat de afgelopen tien jaar veel wedstrijden van onder anderen hooggeplaatste spelers als verdacht werden gezien. De ATP begon daarop een onderzoek naar zijn eigen Tennis Integrity Unit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl