Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht
NOS Nieuws

Fors meer winst voor Rabobank

Rabobank haalde in 2015 een winst van ruim 2,2 miljard euro. Dat is twintig procent meer dan in 2014; toen was de winst nog 1,8 miljard.

De belangrijkste oorzaak van de winstgroei is het herstel van de Nederlandse economie, zegt de bank. Door de betere economie daalden de kosten flink, met name doordat minder klanten moeite hadden met hun leningen terugbetalen.

Rabobank is zelf ook bezig in de kosten te snijden. In december maakte de bank nog bekend 9000 banen te zullen schrappen de komende jaren - een kwart van het totaal. Dat kwam boven op de ruim 10.000 banen die eerder al werden geschrapt.

Banken doen het goed

Niet alleen Rabobank doet het goed. De grote Nederlandse banken zagen hun winst allemaal groeien. ING verdiende het afgelopen jaar 4,5 miljard euro en bij ABN Amro steeg de winst naar bijna 2 miljard - de hoogste winst in jaren.

De winst van Rabobank had nog wat hoger kunnen zijn als de bank geen 604 miljoen euro had hoeven afschrijven op hun activiteiten in Californië. Bedrijven doen het daar minder goed dan verwacht.

Ook moest de bank twee keer 172 miljoen euro betalen; eenmaal vanwege de bankenbelasting en eenmaal als bijdrage voor de bankenunie. Dat geld wordt gebruikt om andere banken in nood te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl