NOS Nieuws

Werkloosheid voor derde maand op rij gedaald

De werkloosheid in Nederland is de afgelopen maand opnieuw gedaald. Er zitten nu ongeveer 574.000 mensen zonder baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op 6,5 procent van de beroepsbevolking.

Het is de derde maand op rij dat de werkloosheid daalt. Sinds november kwamen er iedere maand steeds zo'n 14.000 mensen aan het werk.

Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS is er sprake van een trend. "We zitten op het laagste niveau in tijden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De economie doet het steeds beter en de arbeidsmarkt trekt aan. Vooral uitzendbureaus hebben veel werk en ook groothandels en de horeca doen het goed."

V&D niet meegerekend

De ontslagen als gevolg van het faillissement van V&D zijn niet meegerekend in de laatste cijfers. Daardoor kwamen ruim 8000 mensen zonder baan te zitten.

"Deze mensen verloren hun baan in februari. Dat zien we op zijn vroegst terug in de cijfers die volgende maand komen", zegt Van Mulligen.

Perspectief

Minister Asscher van Sociale Zaken is tevreden met de nieuwste cijfers. "We gaan nu al bijna twee jaar de goede kant op. Ook onder 45-plussers zien we de werkloosheid eindelijk afnemen. Zij zien weer perspectief."

Dat vooruitzicht is heel belangrijk, zegt Asscher, "zeker in een week waarin zoveel medewerkers van V&D slecht nieuws hebben gekregen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl