NOS Nieuws

AFM heeft zorgen over lage rente

Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de historisch lage rente. Dat blijkt uit de meerjarenagenda van de AFM die de toezichthouder vandaag presenteert.

De AFM zegt dat die lage rente ervoor zorgt dat huizenbezitters te veel gaan lenen en te veel risico's nemen om rendement te maken.

AFM-topvrouw Van Vroonhoven zegt in het FD "een risico van zeepbellen" te zien. Ze wil dat mensen beter en duidelijker worden geïnformeerd over hun financiële planning en over de risico's van bijvoorbeeld een hoge hypotheek. Van Vroonhoven wil ook dat mensen meer eigen geld moeten inbrengen als ze een hypotheek afsluiten.

Pensioenen

Daarnaast beseffen mensen volgens Van Vroonhoven niet genoeg dat de hoogte van hun pensioen niet gegarandeerd is. Door de lage rente maken pensioenfondsen niet genoeg rendement op hun beleggingen. Onder meer ambtenaren-pensioenfonds ABP zal daarom de pensioenen van hun leden niet verhogen. Daardoor stijgen de pensioenen minder dan de inflatie.

Ook zijn er veel ondernemers die rentederivaten hebben gekocht bij het afsluiten van een lening, om risico's van een hoge rente af te dekken. Doordat de rente juist flink is gedaald, lijden ondernemers die hun lening willen beëindigen grote verliezen.

Beleggingen

Een ander effect van de lage rente is dat de populariteit van beleggingsprojecten groeit. Omdat de rente op spaarrekeningen heel laag is, zoeken mensen nieuwe beleggingen voor hun geld. Dat kan slecht uitpakken voor de consument: het is vaak onduidelijk wat het beleggingsproject precies inhoudt en wat de risico's zijn.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm waarschuwde gisteren ook al voor de risico's van een verder dalende rente. Volgens Zalm moet de Europese Centrale Bank de rente niet verder verlagen. "Als je pensioenpremies moet verhogen en uitkeringen moet korten en de winstgevendheid van banken onder druk zet, dan kun je je afvragen of je de economie nog aan het stimuleren bent."

Banken

De ING en de Rabobank zien deze risico's nog niet terug. De ING constateert zelfs dat mensen in januari meer zijn gaan sparen. Wel zien ook zij in dat de lage rente in de toekomst veel problemen kan geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl