Gepensioneerden
NOS Nieuws

Pensioenen ABP volgend jaar niet omhoog

De pensioenen van het grootste Nederlandse pensioenfonds, ABP, stijgen volgend jaar niet mee met de inflatie. Ook de jaren erna gebeurt dit waarschijnlijk niet. Dat zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool vandaag in haar eerste toespraak sinds haar aantreden, begin dit jaar.

De oud-CDA-Europarlementariër spreekt van een "somber beeld." Reden is de lage stand van de rente. Die is nog eens extra gedrukt door het beleid van de Europese Centrale Bank om geld in de economie te pompen. Daarbij gelden sinds begin dit jaar strengere regels, waardoor pensioenfondsen minder snel de uitkeringen kunnen verhogen.

Tien procent achterstand

De laatste keer dat ABP pensioenuitkeringen deels kon laten meestijgen met de inflatie was in 2009. Sinds 2008 hebben deelnemers al bijna tien procent aan koopkracht ingeleverd. "Een lerares met 900 euro pensioen per maand loopt inmiddels zo'n 90 euro inflatieopslag mis," aldus Wortmann-Kool.

ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren, is het grootste van ons land, met 2,8 miljoen deelnemers en een beheerd vermogen van 344 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl