Marieke Dijkstra coachte hockeyclub Voordaan drie seizoenen
NOS Sport

Dijkstra zwaait af als coach van Voordaan

Gedurende drie jaar stond Marieke Dijkstra aan het roer bij de hockeyheren van Voordaan. Het bleek een succesformule: ze promoveerden naar de hoofdklasse. Maar na dit seizoen komt er een eind aan de samenwerking.

"Na drie fantastische jaren heb ik besloten om te stoppen bij Voordaan", laat Dijkstra weten. "Iemand anders mag het stokje overnemen en de ontwikkeling doorzetten." Haar vertrek uit Groenekan betekent niet dat de 37-jarige Dijkstra stil hoeft te zitten. Ze coacht ook het Nederlands dameselftal zaalhockey en traint de Nederlandse meisjes A.

Dijkstra coachte het Nederlandse dameselftal zaalhockey vorig jaar naar het wereldkampioenschap en nog geen maand geleden werd daar de Europese titel aan toegevoegd. Polen werd toen met 6-2 verslagen in de finale.

Dijkstra geeft met haar succes als coach op de bank een vervolg aan haar triomfen als hockeyster in de zaal. Ze speelde 38 zaalinterlands en veroverde in 2005, 2006 en 2007 het Nederlands kampioenschap zaalhockey. In 2007 werd ze met het Nederlands elftal ook wereldkampioen zaalhockey. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland de wereldtitel won.

Marieke Dijkstra won drie landskampioenschappen en werd wereldkampioen zaalhockey

"Misschien stort ik me op een nieuwe uitdaging, of wordt het juist een jaar waarin ik me alleen richt op het Nederlands zaalhockeyteam en de meisjes A, waarbij ik ook de ruimte heb voor bijvoorbeeld het volgen van een (coach)opleiding", aldus Dijkstra. "Alles is nog open, maar eerst ligt de volledige focus op de tweede seizoenshelft en het behoud van Voordaan in de hoofdklasse."

De club uit Groenekan is Dijkstra dankbaar. "We hebben met Marieke als coach een grote ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van tophockey en professionalisering", geeft Maarten Groenen van de commissie Tophockey aan. "We rekenen op een succesvolle tweede seizoenshelft, waarin Marieke en de jongens Voordaan voor het eerst in de clubgeschiedenis in de hoofdklasse gaan houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl