Jack Byrne baalt na nederlaag van Cambuur
NOS Voetbal

Dolend Cambuur heeft maar één opdracht

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

SC Cambuur hangt als een geslagen bokser in de touwen. Als zelfs Henk de Jong, de verpersoonlijking van het woord positiviteit, het niet meer ziet zitten, dan is er iets goed mis. Waar is het fout gegaan? En lukt het op korte termijn om de negatieve spiraal te doorbreken en lijfsbehoud alsnog veilig te stellen?

Die vragen zullen het bestuur van de club hoofdbrekens bezorgen. Om met de laatste vraag te beginnen: natuurlijk kan Cambuur zich nog veilig spelen, eventueel via de play-offs. Hoe realistisch dat scenario is, zal de komende weken moeten blijken, te beginnen met het duel van vanavond tegen FC Utrecht. Alleen degene die beschikt over een glazen bol kan die vraag nu al beantwoorden.

Vertrek Gerald van den Belt

Dan de vraag waar het fout is gegaan. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de situatie waarin de club zich momenteel bevindt. Bijvoorbeeld het moment dat algemeen directeur Gerald van den Belt er voor koos om Cambuur te verruilen voor FC Twente, in de winterstop van het vorige seizoen.

Het gaat te ver om dat als hét kantelpunt te benoemen, maar feit is wel dat de neerwaartse lijn vanaf dat moment werd ingezet. Van den Belt zorgde altijd voor rust binnen de club, deed geen gekke dingen, zorgde voor financiële stabiliteit en haalde daarnaast de juiste spelers binnen.

Sinds de winterstop van het seizoen 2014/2015 speelde Cambuur 39 wedstrijden in de eredivisie. De cijfers spreken boekdelen.

Resultaten SC Cambuur sinds winterstop 2014/2015 (39 wedstrijden)

WinstGelijkVerlies
61023

Een belangrijke oorzaak van de mindere resultaten is het vertrek van spelbepalende spelers. Zo wordt uitblinker Albert Rúsnak in de winterstop van vorig jaar weggeplukt door FC Groningen. Het verval in de tweede seizoenshelft is groot. Maar omdat voor de winterstop al 26 punten werden behaald (een clubrecord), eindigt Cambuur desondanks op de twaalfde plaats.

In de zomer van 2015 raakt Cambuur opnieuw twee steunpilaren kwijt. Aanvoerder Mohamed el Makrini kiest voor een buitenlands avontuur. Etiënne Reijnen wordt gebombardeerd tot de nieuwe leider en aanvoerder van het elftal. Maar na de eerste competitiewedstrijd verkast ook hij, naar FC Groningen.

Het ontbeert de ploeg daarna aan leiderschap en mede door veel blessures kan De Jong nauwelijks in dezelfde formatie spelen. Bovendien pakken een aantal verkeerde arbitrale beslissingen desastreus uit voor Cambuur. Het duurt lang voordat er eindelijk eens gewonnen wordt. Heel lang. Om voor een ommekeer te zorgen neemt het bestuur in november een opmerkelijk besluit.

Vertrek Van der Heide

Assistent-trainer Sandor van der Heide moet vertrekken. Hij is de rechterhand van hoofdtrainer De Jong, die niet wordt gekend in de maatregel. Het vertrouwen tussen bestuur en de Jong loopt daarmee een flinke deuk op.

Hoewel Cambuur de laatste wedstrijden voor de winterstop eindelijk weer eens wint, is het lek nog niet boven. Cambuur krijgt dit seizoen, op een wedstrijd na, steeds minimaal een goal tegen. In de winterstop krijgt De Jong nog een tik te verwerken als topscorer Bartholomew Ogbeche vertrekt, notabene naar concurrent naar Willem II.

Zonder spelers met leiderschap, is Cambuur als een stuurloos schip. De Jong is murw gebeukt. Na vijf opeenvolgende nederlagen, waarbij Cambuur een futloze indruk maakt, gooit De Jong de handdoek in de ring. Hij mist het heilige vuur bij zijn spelers en De Jong denkt niet dat hij de juiste man is om dat vuur nog op te poken.

Gevoelsmens De Jong was er snel uit

Bestuur onder vergrootglas

Het bestuur van Cambuur moet nu een keuze maken. Laten ze de onervaren Sipke Hulshoff (in bezit van het hoogste trainersdiploma), gesteund door assistenten Arne Slot en Jan Bruin het seizoen afmaken? Of halen ze voor het restant van het seizoen een nieuwe (ervaren) man, die mag proberen Cambuur in de eredivisie te houden?

Vraag is of het veel uit zal maken. De huidige selectie herbergt te weinig kwaliteit om nog veel progressie te kunnen boeken. Zonder spelers die de kar kunnen trekken, zal het hoe dan ook een moeilijk verhaal worden. En dat mag de directie zichzelf aanrekenen.

De aangetrokken spelers weten voorlopig niet te overtuigen. En ook het wegsturen van Van der Heide bracht niet het gewenste effect. De aangerichte schade is misschien wel groter dan wat het heeft opgeleverd. Het gedwongen vertrek van Van der Heide heeft deze week ook zeker meegespeeld bij de beslissing van De Jong om op te stappen.

Als Cambuur nog wat wil maken van het seizoen, zal de kentering snel moeten komen. Vrijdagavond thuis tegen FC Utrecht bijvoorbeeld. De altijd fanatieke maar ook kritische aanhang houdt de adem in. Voorlopig heeft Cambuur maar één opdracht: De Graafschap onder zich zien te houden. De rest is van later zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl