Rutte krijgt veel kritiek van de oppositie over het te optimistisch voorstellen van het terugbrengen van de vluchtelingenstroom
NOS Nieuws

Rutte: nog te veel asielzoekers richting Europa

Premier Rutte erkent dat het terugdringen van de vluchtelingenstroom naar Europa nog niet voldoende resultaat heeft opgeleverd. Maar hij verwerpt de kritiek van de oppositie dat hij verkeerde verwachtingen wekt en te positief is over de daadwerkelijke resultaten van een Europese aanpak.

"Het is nog niet onder controle", zei Rutte in het debat over de instroom van asielzoekers. Deze week was de premier positief over successen van de Turkse autoriteiten, die mensensmokkelaars oppakken en hiermee voorkomen dat vluchtelingen naar Europa gaan. "Ik ben blij met iedere zwaluw", zei Rutte. "Maar een zwaluw maakt nog geen zomer."

Niet voldoende

Rutte zegt dat het aantal vluchtelingen van Turkije naar Griekenland per dag varieert. Hij vindt het vooral belangrijk dat de Turken wel in staat zijn om de mensensmokkel aan te pakken. "Ik complimenteer Turkije als het lukt. Het is nog niet voldoende. Er moet nog meer gebeuren."

Draagvlak

Rutte heeft enkele weken geleden ook gezegd binnen zes tot acht weken het aantal vluchtelingen vanuit Turkije naar Griekenland op "0" te krijgen. D66, GroenLinks, SP en het CDA vinden Rutte met dergelijke optimistische voorspellingen het draagvlak onder Nederlandse burgers omlaag brengt. Volgens CDA-leider Buma speelt Rutte met cijfers. "De premier doet aan wensdenken. Je moet niet beloven wat je niet kunt waarmaken", zegt GroenLinks-leider Klaver.

Rutte is nu wat voorzichtiger. "We proberen het te bereiken." Hij wil niet beloven dat de instroom van nieuwe asielzoekers de komende weken met een exact aantal is teruggebracht. "Ik ga geen cijfers noemen", aldus de premier. "Maar het doel is dat als de lente begint en de stroom weer stijgt, we dat in controle kunnen houden. We hebben allemaal instrumenten. Bij de grens in Syrië, in Turkije, aan de grens in Griekenland en Macedonië, we hopen dat het lukt."

Nationale maatregelen

De premier wil niet ingaan op de vraag wat er gaat gebeuren als de toestroom niet kan worden verminderd. De VVD-fractie sluit nationale maatregelen niet uit, zei VVD-fractievoorzitter Zijlstra tijdens het debat. Hij wil niet zeggen wat de partij hiermee bedoelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl