VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra
NOS Nieuws

VVD sluit 'nationale' maatregelen asiel niet uit

Regeringspartij VVD sluit niet uit dat Nederland nationale maatregelen moet nemen om de instroom van asielzoekers te beperken. "Op voorhand is geen enkele maatregel uitgesloten", zei VVD-fractievoorzitter Zijlstra tijdens het debat over de instroom van asielzoekers. "Het is geen bangmakerij, maar realiteit."

Zijlstra wilde alleen niet zeggen aan welke maatregelen de partij precies denkt. D66-leider Pechtold hekelde de dreigende taal van Zijlstra. "Wilt u dan alle 400 grensovergangen sluiten?", aldus Pechtold, die erop wijst dat vluchtelingen ook op andere manieren Nederland binnen kunnen komen.

Ook PvdA-leider Samsom verwacht weinig van het sluiten van de Nederlandse grens. "Er zijn elf grenzen tussen Nederland en Griekenland. Aan al die grenzen zullen dan humanitaire drama's plaatsvinden", zegt Samsom. Hij verwacht meer van zijn eigen plan: vluchtelingen in Turkije opvangen.

Samsom: Zijlstra loopt 11 grenzen vooruit

Draagvlak

De VVD vindt dat in het voorjaar duidelijk moet zijn hoeveel asielzoekers naar Nederland komen en of het beheersbaar is. Voor de VVD is het draagvlak in Nederland belangrijk. "We hebben de verantwoording richting de burgers van Nederland om het hier dan op te lossen en niet alleen te hopen dat Europa het wel zal doen."

Zijlstra: als Europese maatregelen niet werken, dan nationale

De VVD-fractie wil nog enkele weken afwachten of de Europese maatregelen gaan helpen. Europa heeft met Turkije afgesproken dat dat land meer asielzoekers opvangt. Turkije krijgt daar extra geld voor. "Als de Europese maatregelen niet werken sluiten wij geen enkel maatregel uit."

Tijdens het debat hadden veel oppositiepartijen, zoals D66, PVV, GroenLinks en SP, kritiek op het kabinet, dat ambtelijke prognoses over de instroom van asielzoekers niet aan de Tweede Kamer heeft gegeven. De VVD heeft er minder problemen mee. "Het kabinet moet beleid maken op basis van prognoses en de Tweede Kamer beoordeelt het beleid", aldus Zijlstra.

Zijlstra: asielcijfers achterhouden is vergezocht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl