Burgemeester Jos Wienen van Katwijk
NOS Nieuws

'Harde cijfers over criminaliteit onder asielzoekers welkom'

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk denkt dat het goed is dat er een onderzoek komt naar de invloed van azc's op de criminaliteitscijfers in de directe omgeving. Met harde cijfers in de hand kunnen wilde verhalen over de criminaliteit onder asielzoekers beter bestreden worden, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Als je nu ergens een discussie krijgt over de vestiging van een azc wordt er standaard gezegd: 'Dat is verschrikkelijk, er kan geen meisje meer over straat, er komen inbraken, er komen golven van diefstallen'", zei Wienen. Hij is behalve burgemeester van Katwijk ook voorzitter van de adviescommissie Asiel en Integratie bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Onderzoek

Een onderzoeksinstituut van het ministerie van Veiligheid en Justitie begint binnenkort een onderzoek naar de invloed van een azc op criminaliteitscijfers in de directe omgeving. Het moet na de zomer klaar zijn. Het ministerie wil dat de discussie over asielzoekers op basis van feiten wordt gevoerd en niet op basis van emoties.

In de gemeente Katwijk staat ook een azc. Dat biedt plaats aan 1200 asielzoekers. Uit de criminaliteitscijfers die Wienen heeft opgevraagd, blijkt dat de politie in Katwijk in een jaar tijd 114 incidenten met asielzoekers heeft geregistreerd. Dat is ongeveer een derde van wat een vergelijkbaar aantal Katwijkers aan politiecontacten oplevert."

Bij de registraties zijn ook meldingen van verloren voorwerpen en ruzies in huiselijke sfeer meegenomen. "Dat zijn bijna allemaal registraties binnen het azc zelf", zei Wienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl